Profesorul Mihai Petre lansează cartea „Hunedoara acum o sută de ani”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Primăria Municipiului Hunedoara și Editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca, organizează în ziua de 7 decembrie 2023, ora 1700, la Galeria de Arte „Corvin” din Hunedoara, un eveniment cultural de excepție: întâlnirea cu profesorul Mihai Petre care își va lansa, cu acest prilej, cel mai recent volum intitulat „Hunedoara acum o sută de ani”, apărut în acest an la prestigioasa editură clujeană Casa Cărții de Știință.

Personalitate bine cunoscută, apreciată și respectată în lumea învățământului hunedorean, adevărat dascăl, profesorul Mihai Petre are în spate o strălucită carieră didactică în decursul căreia a format, în Hunedoara, multe generații de elevi în spiritul cunoașterii, al respectului și al dragostei față de limba și literatura română.

Este autorul a numeroase lucrări de specialitate în domeniul filologic, scrieri care i-au pus în lumină calitățile de cercetător, de la cele în domeniul toponimiei la cele care îi relevă deplin calitățile de specialist în teoria literaturii, cum sunt „Caragiale. Lecturi, relații, perspective” sau „Liviu Rebreau. Ion – un roman în cinci lecturi”.

Acestor lucrări le-au urmat volume de proză, romane, pagini de memorialistică, de interviuri, toate vădind și talentul literar incontestabil al dascălului Mihai Petre: „Cretă color”, „Tăieri în alb”, „Interviuri hunedorene”, „Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de… Hunedoara”, „Birtul parcului” etc.

Cartea care se va lansa acum, „Hunedoara acum o sută de ani”, este, după mărturisirea autorului, „…o carte a împlinirii sentimentului de datorie față de oamenii acestor locuri, alături de care m-am format, trăind freamătul acelui fost mare oraș industrial, dar care a știut să-și afirme și propriile deschideri spre cultură…”

Într-adevăr, se poate spune că acest volum este o caldă ofrandă pe care profesorul Mihai Petre, născut pe meleaguri vâlcene, o aduce orașului Hunedoara în care a muncit o viață întreagă, unde s-a adaptat și a devenit un veritabil fiu al acestui oraș, s-a legat de oamenii lui și, mai ales, le-a fost dascăl fiilor de hunedoreni. ”Cu o acribie impresionantă, cercetând și reproducând sute de pagini de arhivă hunedoreană, Mihai Petre aduce la lumină și parcă reînvie viața Hunedoarei și a hunedorenilor între anii 1920-1929. Ne introduce în activitatea primăriei, cercetează relațiile acesteia cu prefectura, cu poliția, cu școala, cu Uzinele de Fier, scoțând la lumină problemele administrative, economice și edilitare ale orașului. Suntem martorii unor evenimente memorabile în viața Hunedoarei cum ar fi vizita regelui Ferdinand și, mai târziu, a generalului Berthelot, toate privite prin prisma autorităților din acea vreme. Pe lângă sutele de crâmpeie de viață pe care ni le relevă, filologul Mihai Petre nu poate rămâne indiferent la limbajul folosit în actele administrative, în petiții, în documente, o limbă română plină de pitoresc, cu regionalisme și expresii devenite azi vetuste”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

Dascălul Mihai Petre explică în cuvinte simple, dar emoționante, că această carte a lui „trebuie citită și înțeleasă ca o modestă formă de exprimare a sentimentului de datorie față de Hunedoara, oameni și locuri!”

Lansarea acestei cărți este, cu adevărat, un impresionant eveniment editorial care va bucura nu doar hunedorenii, ci pe oricine este interesat de viața unui oraș din România, în primul deceniu de după Marea Unire.