Sărbătoare Națională la Vulcan, cu respect pentru istorie și încredere în prezent și viitor

Emoția Sărbătorii Naționale a României este întotdeauna una puternică la Vulcan. Iar asta poate și pentru că locul în care aceasta se desfășoară (în Parcul Școlii gimnaziale în care tronează monumentul Ostașului Necunoscut) este unul cu puternice reverberații istorice legate de drumul parcurs de țara noastră, cu îndârjire, luptă și sacrificiu în Marele Război al Întregirii Neamului, dar poate și pentru faptul că în comunitatea vulcăneană, sărbătorile de acest fel se bucură întotdeauna de o prezență numeroasă a cetățenilor, dornici să împartă bucuria unui astfel de eveniment cu liderii comunității locale.

Așa s-a întâmplat și în acest an la Vulcan, unde Ziua Națională a României a prilejuit o relativ scurtă, dar deosebit de frumoasă festivitate în care momente emoționante precum ridicarea drapelului pe catarg în acordurile imnului național sau depunerea unei coroane de flori în mod simbolic, în numele comunității tuturor vulcănenilor, la monumentul Ostașului Necunoscut au alternat cu ceremoniile religioase, cu evocarea însemnătății Zilei Naționale a României (într-un expozeu bine documentat, prezentat de col.(r) Virgil Sanda) sau cu momentele artistice oferite cu drag de Daiana Pârvuța și de ”Glasurile de argint” ale grupului vocal de la Clubul copiilor Valea Jiului, din clasa de la Vulcan coordonată de prof. Ileana Berki.

Sigur că nu a lipsit nici așteptatul mesaj al primarului municipiului Vulcan, Cristian Merișanu. Acesta a evidențiat faptul că ”atunci când serbăm Ziua Națională, nu trebuie nici o clipă să-i uităm pe bravii noștri înaintași care și-au dat viața pentru ca noi să fin astăzi liberi”. În egală măsură, primarul municipiului Vulcan consideră că ”prezentul ne aparține nouă, tuturor și calitatea acestui prezent ține doar de ceea ce facem, fiecare în parte și cu toții, împreună. Ține doar de acțiunile noastre, de faptele noastre, de modul în care ne respectăm unii pe alții să trăim un prezent așa cum ni-l dorim. Iar viitorul este, de asemenea, doar în mânile noastre și trebuie să-l construim împreună, cu unitate, curaj și implicare. Să fim uniți!”

La mulți ani, Vulcan! La mulți ani, România!

Iar tot așa cum dovedesc că sunt prezenți la evenimentele importante din viața comunității, vulcănenii au serbat și anul acesta Ziua Națională a României, mai întâi în comunitate, cu emoția generată de ceremoniile publice și, mai apoi, tot împreună cu, dar în grupuri și grupulețe, cu aceeași bucurie, dar mai ales în cel mai puir stil românesc: cu cântec, joc și voie bună,

Fotografii realizate de Ionică Merișanu