Uniți sub semnul istoriei și culturii la Galeria Națională de Artă ”Forma” din Deva

Uniți sub semnul istoriei și culturii la Galeria Națională de Artă ”Forma” din Deva

Consiliul Județean Hunedoara și Direcția Generală de Administrare a Monumentelor și de Promovare Turistică a județului Huendoara au organizat, în premieră, la Galeria Națională de Artă „Forma” Deva, un eveniment dedicat zilei Unirii Principatelor Române.

De această dată, organizatorii și-au propus ca „Uniți în cuget și simțiri” întru respect și admirație față de reperul istoric al Unirii de la 1859 să fie tinerii, motiv pentru care specialiștii DGAMPT Hunedoara au susținut o lecție deschisă elevilor de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, care au avut ocazia să rememoreze marele pas făcut către ceea ce înseamnă dezideratul de veacuri al poporului român. Astfel, istoricul Raluca Oană le-a prezentat elevilor prezenți, într-un mod relaxat și atractiv, momentele care au dus la actul așa-numitei Uniri Mici de la 1859. A fost prezent chiar și un personaj costumat precum Alexandru Ioan Cuza, domnitorul ales simultan în cele două principate și care astfel a devenit Domnul Unirii.

Consilierul județean Doinița Maria Bălănesc, unul dintre inițiatorii acestei inedite activități, apreciază că ”în demersul nostru, i-am avut drept parteneri pe cei care reprezintă viitorul acestei țări: copiii! Într-o lecție deschisă plină de învățăminte, dar mai ales de emoție pozitivă, am sărbătorit acest moment istoric definitoriu pentru națiunea română. Mulțumim copiilor pentru că au răspuns pozitiv invitației noastre și mai ales pentru faptul că că s-au  implicat cu interes în fiecare din momentele prin care am evocat evenimentul istoric de la 24 Ianuarie 1859. Le mulțumim totodată pentru emoția și bucuria pe care ni le-au transmis prin atitudinea lor și prin cunoștințele istorice relevante pe care au demonstrat că le au. Le mulțumim pentru că au dovedit că dragostea de țară și respectul față de înaintașii au scris istoria națiunii române sunt sentimente puternice, sunt prețuite la justa valoare, semn că România are viitor.”

Prezent la acest eveniment, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram s-a arătat, la rândul său, încântat de succesul de care ”lecția deschisă” s-a bucurat în rândul tinerilor de la Liceul de Arte din Deva. Mărturisesc că am văzut prima dată spațiul de la Galeriile de Artă “Forma” din Deva transformat într-o mică sală de conferințe, cum nu se poate mai potrivită pentru evenimentul organizat de Direcția Administrare Monumente și Promovare Turistică. Modul în care a fost organizată prezentarea a fost interactiv și foarte probabil copiii au învățat multe, lipsiți de presiunea de a răspunde pentru notă! Se dovedește, o dată în plus, că evenimentele organizate sub egida Consiliului Județean Hunedoara au în primul rând o valoare educativă, în spiritul cunoașterii istoriei poporului român! Felicitări, conducerii DGAMPT!”, a declarat Costel Avram.

Mica Unire s-a bucurat anul acesta de o atenție aparte în rândul instituțiilor de cultură din subordinea CJH care, fiecare în parte, au organizat o serie de evenimente dedicate acestui act istoric care a consfințit nașterea României moderne.