Artistul fotograf Francisc Németh surprinde cu lansarea unui nou album de artă fotografică și o expoziție-eveniment

Artistul fotograf Francisc Németh surprinde cu lansarea unui nou album de artă fotografică și o expoziție-eveniment

În aceste zile, artistul fotograf Francisc Németh a împlinit 80 de ani de viață. Dintre aceștia, nu mai puțin de 65 i-au fost însoțiți de pasiunea pentru fotografie.

Este, în acest context, absolut firesc faptul că remarcabilul artist fotograf a decis să marcheze aceste evenimente din viața și cariera sa într-un mod similar celui prin care a marcat, anul trecut, cei 50 de ani de carieră în arta fotografică.

Drept pentru care, în rememorarea momentului în care, cu 65 de ani în urmă, avea să facă pentru prima oară cunoștință cu fotografia, cumpărând dintr-o librărie din orașul Tg. Mureș, unde se afla ca elev în 1959, cartea ”Învață să fotografiezi”, maestrul Francisc Németh se întoarce acum în același frumos oraș transilvănean Tg. Mureș, cu o expoziție aniversară de artă fotografică, dublată de lansarea unui al doilea album de artă fotografică, ambele intitulate ”Femeia, eterna enigmă”. Evenimentul va avea loc pe data de 1 februarie 2024, de la ora 18,00 în sala de expoziție Casa Bernady din Tg. Mureș, str. Horea nr. 6. Evenimentul se bucură de prezența unor personalități din lumea artei fotografice, precum Nagy Miklos Kundt (scriitor de artă), Balaszi Csaba (vicepreședinte al Asociației Artiștilor Fotografi din România) și Both Gyula (președinte al Fotoclubului Marx Josef din Tg. Mureș), care vor vorbi, de altfel, despre exponatele artistului Francisc Németh (EFIAP s & Honor AFIAP).

”În anul 1959 fiind elev la Tg.Mureș, am cumpărat o cărticică la librărie cu titlul: ”Învață să fotografiezi”. Am simțit atunci o mare bucurie, deoarece eram foarte curios să aflu cum se realizează o fotografie. Nu puteam bănui că acel moment a fost de fapt începutul unei pasiuni pentru o viață. Au trecut de atunci exact 65 de ani, din care 50 de ani de la prima mea expoziție personală de fotografii, în ianuarie 1974, în holul Liceului Vulcan. Se întâmplă ca și în calendarul vieții, să fi apărut în acest final de ianuarie, o schimbare de ”prefix” cu prima cifră opt. Este greu de crezut pentru mine, dar timpul trece cu o viteză incredibilă. Anul trecut am sărbătorit în condiții deosebite jubileul de 50 de ani de când am început activitatea creativă în fotografia de artă. Cireașa pe tort a fost lansarea albumului retrospectiv de carieră: ”Nuanțele Pasiunii”. M-am gândit că ar fi frumos să cinstesc și aceste trei noi aniversări ale mele cu lansarea unui alt album. Am ales ca tematică: omagiu sexului frumos. Mi-am amintit de maica mea, care m-a adus pe lume în vreme cumplită de război, și m-a crescut cu multă dragoste, chiar dacă era multă sărăcie în anii de după război. Apoi am fost înconjurat toată viața de persoane de sex feminin: sora mea, soția, cele două fiice și la urmă soțiile nepoților. În general, de când mă știu, am un respect aparte pentru sexul frumos iar în creația mea artistică, femeia ocupă un loc aparte, mai ales de când am realizat mini foto studioul de la Vulcan”, ne-a mărturisit artistul Francisc Németh.

Expoziția acestuia de la Tg Mureș va fi dublată, cum spuneam, de apariția unui nou album de artă, în care femeia este, de asemenea, vedeta instantaneelor artistice ce poartă amprenta perfecțiunii artistice date de maestrul Francisc Németh. Pentru grupul nostru editorial, bucuria este cu atât mai mare cu cât autorul a ales, și de această dată, pentru editarea valoroasei sale cărți, Casa de Editură Exclusiv. Merită menționat faptul că, fiind nu doar ”cetățean de onoare al municipiului Vulcan”, ci un onorant și valoros membru al comunității maghiare din Transilvania, alsbumul de artă ”Femeia, eterna enigmă” al acestuia a apărut cu sprijinul Fundației Comunitas și al europarlamentarului UDMR Iuliu Winkler.

Membrii juriului salonului ”Fotofolclor” din 1985, intre care se regăsește și artistul fotograf Marx József Hon EFIAP, Hon Golden Eye, fondator al Fotoclubului din Tg. Mureș

Francisc Németh este nu doar un artist desăvârșit, exponent valoros al artei fotografice contemporane, ci și un pionier al acestei forme de exprimare artistică din România. Nu este loc de nici o îndoială că bunul Dumnezeu l-a dăruit pe omul acesta, atât de simplu și, în același timp, atât de fascinant, nu doar cu har și pasiune, ci și cu o neobosită putere de muncă și dedicație exemplară, dar mai ales cu un caracter desăvârșit. Veritabil ”vrăjitor” al luminii și al culorilor, Francisc Németh uimește permanent cu impresionantele sale cadre fotografice, alb-negru sau color, ce par desprinse dintr-o lume ireală și totuși, atât de palpabilă. Imaginile surprinse de artist, fie ele instantanee ori rezultat al unei meticuloase și atente regii, rivalizează cu operele de artă ale marilor maeștri din epoca Renașterii și au puterea de a transmite, dincolo de ceea ce vedem îndeobște în fotografie, o seamă de mesaje cu putere de simbol, care devoalează un spirit înalt, un om de cultură rasat, un artist desăvârșit, un veritabil profesor al acestei atât de valoroase secțiuni ale ”belle-arte”-lor contemporane.

Dorindu-i succes în prima sa expoziție personală din anul 2024 și un sincer ”La mulți ani!” cu prilejul aniversării celor opt decenii de viață și 65 de ani de activitate fotografică, nu ne rămâne decât să nădăjduim că expoziția sa ”Femeia, eterna enigmă!”, dar și albumul cu același titlul, vor fi prezentate și în fața admiratorilor săi din Valea Jiului, regiunea care l-a adoptat și care i-a devenit locul cunoscut drept ”acasă”.

Altfel, așa cum scriam în cartea sa de onoare, în anul 2018, expozițiile maestrului fotograf Feri Németh sunt pentru mine, întotdeauna o revelație. Similar, această expoziție dedicată ”eternului feminin”, este dincolo de o realizare artistică de excepție, un răspuns fără echivoc la întrebarea: ”De ce iubim femeile?!” Felicitări și succes, dragă maestre Feri Németh!