Au început confruntările din cadrul concursului județean de cultură generală ”Citești și câștigi!”

Au început confruntările din cadrul concursului județean de cultură generală ”Citești și câștigi!”

La Deva, a început astăzi cea de-a zecea ediţie a concursului de cultură generală „Citeşti şi câştigi!”, organizat de Biblioteca  județeană din Deva.

Inițiatorul acestui proiect de succes, Ioan Sbastian Bara, managerul bibliotecii, spune că ediția din acest an este o ediţie aniversară, a zecea din istoria evenimentului şi prima de când acest concurs a devenit marcă înregistrată la OSIM!

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva a inițiat proiectul Citești și câștigi! cu scopul mărturisit de a atrage un număr cât mai mare de tineri către carte, către lectură. ”Am pornit de la premisa cu valoare de adevăr incontestabil că cine citește devine tot mai câștigat, tot mai bogat din punct de vedere intelectual și spiritual. Iar rezultatele obținute an de an de către liceele concurente, de către elevi, au dovedit din plin că nu ne-am înșelat și concursul este deosebit de benefic pentru elevi pentru că le lărgește orizontul cultural.În fiecare an, concursul Citești și câștigi! s-a desfășurat sub o deviză menită să fie un imbold în plus pentru participanți, să promoveze valori etice cu puternic efect educativ. Așa am procedat și pentru actuala ediție a concursului și am decis ca figura luminoasă a lui Avram Iancu, de la a cărui naștere se vor împlini anul viitor 200 de ani, să ocupe un loc special în setul de întrebări la care concurenții vor răspunde. Este prinosul nostru de recunoștință, dragoste și prețuire pentru acest mare erou al națiunii române, pentru Crăișorul devenit adevărată icoană pentru orice român.Pornim într-o nouă călătorie în lumea cunoașterii, pornim într-o nouă călătorie în pagini de științe/generalități, artă/sport, literatură, geografie și istorie, călătorie în care, cu siguranță, liceenii noștri se vor dovedi a fi niște exploratori temerari.Fiecare ediție a acestui concurs ne-a întărit convingerea că proiectul amplu pe care l-am inițiat în urmă cu câțiva ani este o adevărată reușită în primul rând pentru beneficiarii lui: elevii”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

Primul ”meci”, derulat în 13 februarie 2024, i-a adus faţă în faţă pe elevii echipei Colegiului Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva şi pe cei ai echipei Colegiului Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara. După un început echilibrat, apropiat ca valoare, echipa colegiului devean s-a distanţat, câştigând această confruntare cu scorul de 20 la 14 răspunsuri corecte (din 30 de întrebări), obţinând astfel 3 puncte în clasament.

În cel de-al doilea meci al primei zile de confruntări. S-au aflat faţă în faţă în faţă echipa Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani şi cea a Liceului cu Program Sportiv „Cetate” Deva. După un început bun în care echipa deveană s-a distanţat la câteva puncte, echipa colegiului din Petroşani a recuperat şi ulterior s-a detaşat, câştigând în final meciul cu scorul de 19 la 11 răspunsuri corecte şi a obţinut 3 puncte în clasament.

Confruntarea a 3-a a adus față în față echipa Colegiului Naţional „Iancu de Hunedoara” Hunedoara şi cea a Liceului „Prof. Bora Tit Liviu” Baru. De la bun început echipa colegiului hunedorean s-a impus hotărâtă şi a câştigat meciul cu un scor detaşat de 18 la 5 răspunsuri corecte din 30 posibile. În acest fel, Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara a acumulat cele 3 puncte în clasament.

Ziua de azi s-a încheiat cu confruntarea dintre Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad şi Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu. A fost un meci frumos, cu un parcurs constant al echipei colegiului din Brad, care s-a departajat încă de la primele întrebări şi a câştigat confruntarea cu un scor de 20 la 10 răspunsuri corecte, obţinând 3 puncte în clasament.

Juriul concursului este asigurat de Biblioteca Județeană, fiind format din: Ioan Sebastian Bara, manager, Luminița Mioara Vulcan, șef Serviciu Relații cu Publicul, Diana Ferencz, bibliotecar, Camelia Mestecănean, bibliotecar, Sorin Pascu, bibliotecar, Diana Trif, bibliotecar, Mihaela Țoța, bibliotecar și Daniel Oprean, analist programator.

Toate etapele concursului „Citești și câștigi!” sunt transmise în direct pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva și pe postul de televiziune HD 365,  începând cu data de 13 februarie 2024, când va avea loc prima confruntare, până în data de 18 aprilie, ziua marii finale, iar apoi vor fi difuzate pe postul de televiziune Antena 3 Deva.