Doi profesori universitari concurează pentru poziția de rector al Universității din Petroșani

Doi profesori universitari concurează pentru poziția de rector al Universității din Petroșani

Seria alegerilor pentru desemnarea viitoarei echipei de conducere, la toate nivelurile de organizare academică de la Universitatea din Petroșani se încheie la finalul acestei luni.

Potrivit calendarului electoral, ultimul scrutin la care  membri ai corpului academic, dar și reprezentanți ai organizațiilor studențești, cu drept de vot, trebuie să-l aleagă pe cel care va ocupa funcția de rector pentru următorii 5 ani, va avea loc în data de 27 februarie 2024. În acest sens, noul Senat al Universității din Petroșani a validat cele două candidaturi înscrise până la data de 15 februarie 2024 și a stabilit componența nominală a Biroului electoral al Secției de vot, precum și cea a Biroului electoral al Universității din Petroșani.

Astfel, din componența Biroului Electoral de la Universității din Petroșani, care este condusă de conf.univ.dr.ing. Nicolae Pătrășcoiu – Președintele Senatului, mai fac parte: conf.univ.dr.ing. Marius Marcu – vicepreședinte, prof.univ.dr.ing. Codruț Dan Petrilean, conf.univ.dr.ing. Larisa Filip, Lector univ.dr. Anamaria Popescu, Jr. Dan Manițiu și studentul Edmond Fulop -membrii. Similar, Biroul electoral al secției de vot constituită pentru alegerea rectorului, condusă de prof.univ.dr.ing. Andrei Andraș, îi mai are în componență pe: conf.univ.dr.ing. Dragoș Păsculescu – vicepreședinte, conf.univ.dr.chimist Clementina Moldovan, conf.univ.dr. Imola Drigă și studentul Anatolie Dembițchii – membrii.

În competiția pentru alegerea viitorului Rector al Universității din Petroșani s-au înscris doi candidați, respectiv prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu (cel care deține în prezent calitatea de rector al instituției de învățământ superior din Valea Jiului) și prof.univ.dr.ing.ec. Eduard Edelhauser (în prezent Director al Departamentului de Management și Inginerie Industrială de la Facultatea de Mine a Universității din Petroșani).

Cei doi candidați s-au confruntat și în precedentele două rânduri de alegeri, din 2016, respectiv 2020, de fiecare dată câștigător fiind prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu.

Ambii candidați pentru funcția de rector al Universității din Petroșani au în spate o cariera academică remarcabilă, fiind profesori universitari, conducători de doctorat, calitățile profesionale ale acestora fiind incontestabile. Prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu este, de altfel, și absolvent al Universității din Petroșani, în timp ce prof.univ.dring. Eduard Edelhauser este absolvent al Facultății de Mecanică din cadrul Universității ”Transilvania” din Brașov. CV-ul complet al celor doi candidați, precum și programul managerial pe care-l propune fiecare în perspectiva alegerii în funcția de rector al Universității din Petroșani pentru următorul mandat de 5 ani (2024-2029) sunt postate pe pagina web a universității, la secțiunea Alegeri.

Pentru a întruni condițiile necesare alegerii în funcția de rector al Universității din Petroșani, un candidat are nevoie de o majoritate de 50%+1 din numărul de voturi valabil exprimate la scrutinul electoral din 27 februarie 2024. Rezultatele alegerilor urmează să fie validate la începutul lunii martie de către Senatul universitar, iar viitorul rector își începe mandatul odată cu emiterea ordinului de ministru emis în baza rezultatelor validate ale alegerilor.