Recital de poezie și folclor, cu ”Dor și drag de Dragobete”, organizat de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” la Petroșani

Recital de poezie și folclor, cu ”Dor și drag de Dragobete”, organizat de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”  la Petroșani

Înițiat deja de câțiva ani buni de către Ioan Sebastian Bara (managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”) și Costel Avram (administratorul public al CJH), eveniemtnul cultural-artistic ”Dor și Drag de Dragobete” a devenit un reper de tradiție și eleganță reprezentativ în viața culturală a Văii Jiului și, implicit, a județului Hunedoara.

Evenimentul va fi reeditat și în acest an, în avanpremiera sărbătorii tradiționale a Dragobetelui – sărbătoarea dragostei și primăverii la români. Spectacolul intitulat ”Dor și Drag de Dragobete” va avea loc la Petroșani, în data de 22 februarie 2024, de la ora 17,00 în foaierul Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu”, unde sunt invitați toți cei care apreciază poezia și folclorul, spectacolul fiind oferit gratuit publicului, grație aceluiași parteneriat de succes dintre Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”, Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” și Consiliul județean Hunedoara.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram spune că atunci când a propus organizarea unui astfel de eveniment liric și artistic în Valea Jiului a avut știut de la bun început că el se va bucura de succes, având în vedere pe de o parte numărul mare de valoroși creatori de poezie din județul Hunedoara dar și ”setea” de cultură a publicului din Valea Jiului. ”Ofensiva culturală pe care echipa președintelui CJH Laurențiu Nistor de declanșat-o încă din prima zi de mandat la Consiliul județean are ca destinatari populația întregului județ. De aceea, în ultimii ani, așa cum oamenii au putut observa, evenimentele culturale organizate sub egida administrației județene și a instituțiilor din subordinea acesteia au avut loc nu doar la Deva, ci în toate zonele județului, de la nord la sud și de la est la vest. Unul dintre evenimentele culturale care se bucură de un real succes, încă de la prima ediție, este acest festival de poezie, pe care-l organizăm, împreună cu Biblioteca județeană și cu Teatrul din Petroșani, în Valea Jiului, la început de primăvară. Vreau să le mulțumesc, în primul rând, poeților și oamenilor de cultură care s-au alăturat acestui proiect cultural-artistic de excepție, tot așa cum vreau să le mulțumesc lui Sebastian Bara, Ciprian Roman și Irina Bodea-Radu pentru colaborarea instituțională care face posibil acest regal cultural și care, împreună cu alte evenimente organizate în comun, confirmă pe deplin faptul că ofensiva culturală propusă de președintele Laurențiu Nistor este una de succes”, a declarat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.

La ediția din acest an a spectacolului liric ”Dor și Drag de Dragobete” vor fi prezenți poeții hunedoreni: Camelia Ardelean, Marioara Ardelean, Mihai Barbu, Elisabeta Bogățan, Ruben Bucoiu, Andrei Caucar, Anca Ciolca, Mirela Cocheci, Nicolae Crepcia, Ianina-Ulpia Cupșan Morar, Ladislau Daradici, Valentin David, Georgiana David Gavrilă, Dumitru Dumitrescu, Monica Dușan, Mariana Ghicioi, Ion Hirghiduș, Nora Hruban, Radu Igna, Virgil Iovița, Florentina Mitrică, Ileana Cornelia Neaga, Dorel Neamțu, Salvina Pașca, Elena C. Petruț, Carmen Pinte, Paulina Popa, Miron Simedrea, Constantin Stancu, Victoria Stoian, Dumitru Tâlvescu, Adriana Tomoni, Ioan Vasiu, Robert Vladu.

Aceștia vor recita versuri din creația proprie, iar spectacolul liric va fi completat de recitalul de poezie intitulat „Metaforele Dragostei” în tălmăcirea actorilor Simona Codreanu, Oana Crișan, Andrada Dobre, Laurențiu Vlad și Robert Vladu.

Pentru că sărbătoarea Dragobetelui este o sărbătoare a poeziei și dragostei, dar și una a tradiției și folclorului românesc autentic, spectacolul de poezie va fi completat de un regal folcloric dăruit de îndrăgitul solist de muzică populară Ciprian Roman care, împreună cu grupul instrumental „Drăgan Muntean” condus de prof. Gheorghe Cîlțea, va susține un recital de cântece românești de dragoste sub genericul „Toate dorurile mele”.

Mai mult, cvartetul Cuore va oferi în finalul programului un recital de piese de mare popularitate din literatura muzicală clasică și contemporană, piese puse și ele sub semnul eternului sentiment al iubirii. Artiștii instrumentiști Bianca Stan (vioara întâi), Radu Stan (vioara a doua), Adrian Lazăr (violă) și Camelia Iakab (violoncel) vor demonstra din nou talentul și sensibilitatea cu care fac ca instrumentele lor să „vorbească” celor ce iubesc muzica de bună calitate.

Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu” este convins că ”fără îndoială, și în acest an activitatea noastră, prin care sărbătorim ziua de Dragobete, se va desfășura cu „dor și drag”, așa cum și-au propus de la bun început organizatorii”. 

Dragobetele este una dintre cele mai frumoase și mai îndrăgite sărbători ale românilor, o sărbătoare a primăverii, a renașterii naturii, a bucuriei de a trăi. Rădăcinile acestei sărbători coboară adânc în istoria poporului român, Dragobetele fiind considerat un personaj mitologic, un tânăr chipeș care „sărută fetele” și aduce bucuria iubirii în inimile celor tineri ca un veritabil sol al dragostei curate. Ziua de 24 Făurar este „capul primăverii”, începutul anului agricol, momentul redeșteptării naturii, al triumfului vieții și al bucuriei.