Senatul a aprobat ajutorul de stat de 70 de milioane de euro pentru Complexul Energetic Valea Jiului

Senatul a aprobat ajutorul de stat de 70 de milioane de euro pentru Complexul Energetic Valea Jiului

Ajutorul de stat în valoare de 350 milioane lei, echivalentul aproximativ a 70 de milioane euro, pentru Complexul Energetic ”Valea Jiului”, alocat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 129/2023, a fost aprobat, prin lege, de către Senatul României, care a avizat astăzi proiectul legislativ cu nr. 14/22.01.2024.

Informația a fost prezentată de senatorul Cristian Resmeriță, membru al Comisiei pentru Energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României. Acesta consideră că acordarea de către Guvernul României a acestui ajutor de stat pentru Complexul Energetic ”Valea Jiului” este o măsură corectă, binevenită, menită să asigure buna funcționare a minelor din Valea Jiului și a termocentralei de la Paroșeni în perioada următoare, dar atrage atenția că echipa de management a CEVJ are obligația de a gestiona atent, cu responsabilitate și bună credință, aceste fonduri.

Parlamentarul a reamintit faptul că CEVJ a luat ființă odată cu decizia asumată de Guvernul României, la numai o zi după vizita Premierului Marcel Ciolacu în județul Hunedoara, în toamna anului trecut și tot printr-o decizie adoptată de Cabinetul Ciolacu i-a fost alocat, la scurt timp, un ajutor de stat de 70 de milioane de lei, reprezentând aproximativ 3 milioane de euro. ”Vă mărturisesc că, deși sunt un susținător al activității din minerit și energie în Valea Jiului, nici eu nu am crezut că statul român ne va mai da nu doar încă o șansă, ci și un sprijin financiar consistent pentru a pune pe picioare acest nou complex energetic atât de important pentru economia Văii Jiului, însă premierul Marcel Ciolacu a făcut acest lucru. În luna octombrie 2023 a fost aprobat și un ajutor de stat de 50 de milioane de lei, urmat de un altul, aprobat zilele acestea în Guvern, de încă 350 de milioane de lei. Acest ajutor de stat, pe care premierul României l-a acordat CEVJ, sunt bani din buzunarul nostru, al tuturor românilor. Sunt foarte mulți bani, peste 70 de milioane de euro, care trebuie cheltuiți, în opinia mea și cred a tuturor românilor, cu chibzuință și responsabilitate”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta a precizat că va monitoriza atent modul de cheltuire a acestui ajutor de stat acordat CEVJ.