Rabla Clasic și Rabla Plus 2024: Schimbări majore pentru programe anul acesta. Cu cât scade valoarea unui ecotichet

Schimbări importante pentru Programele Rabla Clasic și Rabla Plus  în 2024, potrivit unui nou ordin emis de Ministerul Mediului. Astfel, cuantumul primei de casare şi al ecobonusurilor vor fi modificate.

 

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2024 au fost modificate în urma unui ordin emis de Ministerul Mediului. În aceste condiții, valoarea ecotichetului oferit prin programul Rabla Plus 2024 pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric ar putea fi înjumătățită.

Ce modificări apar în programul Rabla Clasic

Ministerul Mediului propune plafonarea prețului de achiziție la echivalentul în lei a 60.000 de euro, inclusiv TVA, pentru fiecare autovehicul achiziționat prin programul Rabla Clasic. În acest fel se dorește maximizarea utilizării bugetului programului, astfel încât din sumele alocate acestuia să fie achiziționate cât mai multe autovehicule prietenoase cu mediul.

Cum după anul 2006 a intrat în vigoare norma de poluare Euro 4, se propune modificarea condiției de acordare a ecobonusului de 1.500 lei pentru casarea fiecărui autovehicul uzat care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară, prin eliminarea vechimii de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei.

-stabilirea valorii maxime de 60.000 Euro (TVA inclus) pentru achiziționarea unui autovehicul nou;
-reducerea emisiilor pentru acordarea primei de casare, la maximum 150 g;
-modificarea condiției de acordare a ecobonusului de 1.500 lei pentru casarea fiecărui autovehicul uzat care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară, prin eliminarea vechimei de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei;
-introducerea posibilității de a clarifica anumite motive de respingere în etapa de validare a producătorilor;
-aplicarea unui autocolant pe autovehiculele achiziționate, în perioada de monitorizare;

Schimbări majore pentru programul Rabla Plus

Cea mai importantă modificare se regăsește însă în programul Rabla Plus. Mai exact, conform proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului, valoarea unui ecotichet Rabla Plus 2024 pentru un vehicul full electric va fi de 25.000 de lei. Suma este la jumătate față de cât a acordat statul în 2023 pentru aceste tipuri de mașini. În prezent, cuantumul acestui ecotichet este de 51.000 de lei pentru casarea unui singur autovehicul uzat și 54.000 de lei pentru casarea a două autovehicule uzate. Producătorul validat scade ecotichetul din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou. Beneficiarul va sigura diferența din surse financiare proprii, sau poate contracta un credit bancar ori un leasing financiar.

În plus, se propune plafonarea prețului de achiziție la echivalentul în lei a 70.000 Euro pentru achiziționarea unui autovehicul electric.

Proiectul de modificare Rabla Plus 2024 prevede acordarea următoarelor prime:

-25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
-13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
-13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

Sursa – ziarulunirea.ro