Recomandările prof.univ.dr. neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea pentru sănătatea și longevitatea creierului

Recomandările prof.univ.dr. neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea pentru sănătatea și longevitatea creierului

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat în ziua de 24 februarie 2024, în Sala mare a Teatrului de Artă din Deva, o întâlnire cu reputatul profesor universitar doctor neurochirurg, Alexandru Vlad Ciurea, care a susținut conferința cu tema „Sănătatea creierului și longevitatea”, eveniment a cărui moderare a fost încredințată de organizatori, subsemnatului, motiv pentru care, încă o dată, mulțumesc pentru onoare și oportunitate.

Figură proeminentă a medicinei românești din ultimele cinci decenii, profesorul doctor Alexandru Vlad Ciurea este apreciat în cel mai înalt grad atât în lumea medicală, cât și în rândul publicului larg care îi urmărește aparițiile și dialogurile televizate. Acesta este profesor universitar de neurologie și a înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”. Este membru de onoare al Academiei Române, Secția Științe Medicale, profesor de neurochirurgie, profesor emerit al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, șef al Secției Neurochirurgie și director științific al Spitalului Sanador, vicepreședinte al Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, fondator al Centrului Național de Exelență în Neurochirurgie, președinte de onoare al Societății Române de Neurochirurgie, fost vice-președinte al World Federation of Neurosurgical Societies (WFNS) și al WFNS Nomminating Committee. De asemenea, profesorul Alexandru Vlad Ciurea este reprezentantul pentru Europa al World Federation of Neurosurgical Societies (WFNS) și membru al Congresului de Chirurgie Neurologică din SUA.

Profesorul Alexandru Vlad Ciurea a fost implicat în peste 20 de proiecte de cercetare naționale și internaționale, a realizat peste 23.000 de operații pe creier, dintre care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România vreme de 8 ani, având două mandate. Este autorul a peste 30 de cărți de specialitate, a susținut numeroase conferințe în cadrul unor manifestări științifice din țară și străinătate.

În dialogul pe care l-am realizat în cadrul acestei Conferințe cu reputatul profesor Ciurea am abordat o problemă extrem de sensibilă, de delicată, care preocupă foarte multă lume, în mod deosebit în zilele noastre în care oamenii sunt supuși unui stres permanent și unor frământări, angoase și suferințe care își cer rezolvarea. Importanța pe care o are sănătatea creierului, starea de echilibru și de liniște interioară în obținerea unei vieți lungi și tihnite au fost amplu prezentate, explicate și argumentate de reputatul doctor Alexandru Vlad Ciurea.

Numărul mare al persoanelor aflate în sală este dovada faptului că profesorul Alexandru Vlad Ciurea este binecunoscut, că emisiunile televizate ale domniei sale, cărțile publicate și conferințele susținute sunt cunoscute și urmărite cu interes.

Ideile domniei sale, sfaturile pe care ni le oferă, bazate pe cercetări medicale, toate sunt menite să ne dăruiască un binevenit ghid de comportament sănătos într-o lume care ne agresează în fiecare zi, în care informațiile negative ne bombardează zilnic creierul, în care teama și neîncrederea pun tot mai mult stăpânire pe noi, în ciuda acelui etern sfat de a „gândi pozitiv”.

Profesorul Alexandru Vlad Ciurea ne învață că trebuie să ne îngrijim de comoara extraordinară pe care o avem fiecare și care este creierul nostru. Și ce poate fi mai ușor de aplicat de către fiecare dintre noi dacă nu această constatare, acest minunat îndemn pe care ni-l spune reputatul medic: „Cea mai bună mâncare pentru creier este bucuria!” Să încercăm, așadar, să punem în practică acest îndemn atât de simplu și cu un efect atât de binefăcător asupra fiecăruia dintre noi.

Faptul că această întâlnire a fost intermediată de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” nu este absolut deloc întâmplător. Am reținut acest lucru și din cuvintele cu valoare de dicton ale doctorului Ciurea: „Inteligența și creierul se dezvoltă în principal prin educația lecturii”. Nicio zi fără o pagină citită, nicio zi fără cufundarea în universul fără margini al lecturii, garanție a sănătății noastre mintale.”

În cadrul conferinței au fost prezentate și lansate două cărți de mare interes pentru toți cei preocupați de sănătatea mintală: „Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor”, autor fiind prof. univ. dr. neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea, și cartea „Regăsirea ființei prin știință și credință”, scrisă în colaborare cu părintele Constantin Necula.

Încântat de succesul acestui nou eveniment ce poartă marca instituției culturale pe care o conduce, Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva, a declarat: ”Sunt sigur că această conferință a îndrăgitului doctor ne-a stârnit interesul și cei prezenți au plecat de la întâlnirea organizată de bibliotecă cu inimile pline de bucurie pentru că au aflat adevăruri simple, la îndemâna fiecăruia, legate de secretul unei vieți echilibrate, adevăruri pe care le vor putea aplica în viața de zi cu zi.Publicul este familiarizat cu stilul cald, apropiat, plin de empatie al îndrăgitului doctor și a aflat răspunsuri potrivite la toate frământările generate de grijile cotidiene. Iar unul dintre aceste răspunsuri este îndemnul pe care profesorul Alexandru Vlad Ciurea ni l-a adresat pe pagina sa de socializare: „să fiți mai buni, mai înțelegători, să eliminăm orice fel de răutate.”

În finalul conferinței, reputatul profesor Alexandru Vlad Ciurea a oferit autografe doritorilor.