„Scriitoare câștigătoare ale Premiului Nobel pentru literatură”, eveniment organizat de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” în cinstea Zilei Internaționale a Femeii

„Scriitoare câștigătoare ale Premiului Nobel pentru literatură”, eveniment organizat de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” în cinstea Zilei Internaționale a Femeii

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 5 martie 2024, ora  1330, la Teatrul de Artă Deva, Sala Mare, o manifestare cultural-educativă menită să marcheze Ziua Internațională a Femeii, eveniment desfășurat sub genericul „Scriitoare câștigătoare ale Premiului Nobel pentru literatură”.

”An de an, la începutul lunii martie, tematica manifestărilor noastre culturale a fost legată de prezentarea unor personalități feminine române sau străine, femei ilustre care au avut contribuții remarcabile în cultură, știință, politică, artă, societate etc. Aportul pe care unele femei, de-a lungul secolelor, l-au avut în dezvoltarea civilizației umane este imposibil de ignorat și, de aceea, marile figuri feminine ale lumii trebuie să fie prezentate, popularizate, cunoscute și, mai ales, respectate și admirate”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul instituției.

Tema aleasă în acest an pune în lumină cele 17 scriitoare care au fost distinse cu Premiul Nobel pentru literatură, de la prima laureată, celebra Selma Lagerlöf, al cărei erou, Nils Holgersson, a încântat copilăria multor generații, din  anul 1909 încoace, până la ultima laureată, scriitoarea franceză Annie Ernaux. Laureatele Premiului Nobel pentru literatură, scriitoare din întreaga lume, din Suedia, Chile, Statele Unite, Franța, Germania, Polonia, Ucraina, Africa sau Canada au avut de fiecare dată ceva de spus în operele literare pentru care au fost premiate și motivația juriului a fost întotdeauna foarte solidă. Juriul a apreciat forța descriptivă, atmosfera imortalizată în operă, realismul scriiturii, sensibilitatea, forța vizionară, obiectivitatea și sinceritatea prozei și alte asemenea caracterizări ale operei literare a laureatelor, ceea ce a făcut ca Premiul Nobel să fie binemeritat de către toate cele 17 scriitoare câștigătoare.

Într-un bine documentat material, fiecare scriitoare laureată Nobel va putea fi cunoscută de către cei prezenți, care vor afla lucruri interesante despre viața și opera literară a acestor autoare. Organizatorii consideră că este cu atât mai important acest lucru cu cât cei prezenți în sală vor fi, în mare parte, elevi de la colegiile și liceele din Deva care vor putea afla astfel informații ce nu li se predau la orele de curs.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva a organizat de fiecare dată astfel de prezentări cu subiecte ce nu se studiază la școală, latura cultural-educativă a acestui gen de evenimente ocupând un loc central. ”Sperăm ca această amplă prezentare să-i determine pe cei prezenți în sală să caute cărțile acestor scriitoare, să vină la bibliotecă să le împrumute și să le citească, pentru că orice lectură este un pas înainte în formarea unei bune și solide culturi generale”, a mai precizat managerul Ioan Sebastian Bara.

La sfârșitul prezentării se vor adresa publicului întrebări legate de subiectul urmărit, iar cei care vor răspunde corect vor primi premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca judeteană.