”Avram Iancu – Puterea Dăinuirii”, un spectacol cât o lecție de istorie și patriotism la Lupeni

”Avram Iancu – Puterea Dăinuirii”, un spectacol cât o lecție de istorie și patriotism la Lupeni

Sigur că, într-o comunitate în care românismul, istoria și valorile acestuia, dar  și spiritul apartenenței la neamul românesc este unul așezat la loc de cinste, Lupeniul nu avea cum să nu aibă în vedere marcarea Anului Bicentenar Avram Iancu, an care marchează pe tot teritoriul țării aniversarea celor 200 de ani care s-au scurs de la nașterea ”Crăișorului Munților”.

Eroul Național al Românilor, Avram Iancu a fost sărbătorit la Lupeni într-o primă manifestare cultural-istorică, în fața unui public numeros, care a umplut, ca de fiecare dată, sala Palatului Cultural ”Minerul” din Lupeni, pentru a viziona spectacolul Teatrului ”Act” din București, intitulat: ”Avram Iancu – Puterea Dăinuirii”.

Evenimentul cultural-artistic a fost oferit gratuit publicului din Lupeni și din Valea Jiului, grație parteneriatului de succes dintre Primăria și Consiliul local al Municipiului Lupeni și compania Comexim R Lupeni, încă un rod al bunei colaborări dintre primarul Lucian Resmeriță și omul de afaceri Emil Părău, doi oameni demni de întreaga considerație a urbei.

Pus în scenă sub bagheta regizorală a remarcabilului om de scenă Marian Ciripan, cel care de altfel, l-a interpretat magistral pe Avramn Iancu în acest spectacol de teatru, ”Avram Iancu-Puterea Dăinurii” s-a dovedit a fi mai mult decât o simplă reprezentanție teatrală, fiind în același timp o veritabilă lecție de istorie și patriotism, dar și un îndemn la cunoașterea și prețuirea acesteia de către români. Alături de Marian Ciripan, în acest spectacol au mai evoluat actorii Petre Moraru și Mădălina Lupu, al căror roluri au avut darul de a pune și mai vizibil în evidență personalitatea, patriotismul și sacrificiul celui pe care, pe bună dreptate, românii în consideră drept cel mai mare român al tuturor timpurilor.

”Avram Iancu este așezat la loc de cinste în inimile noastre, la fel cum este așezat la loc de cinste în comunitatea noastră, care i-a rezervat unuia din monumentele reprezentative care-i cinstesc memoria, în inima stațiunii Straja. Sigur că bicentenarul Avram Iancu nu poate trece neobservat nici în comunitatea noastră locală, iar acest spectacol pe care l-am oferit publicului este doar un prim eveniment din suita celor pe care le avem în vedere pentru a marca acest eveniment memorabil. Îi mulțumesc domnului Emil Părău pentru susținerea acestui proiect cultural și-i felicit pe actorii Teatrului Act care ne-au oferit încă o seară de excepție sub semnul culturii la Palatul Cultural din municipiul Lupeni”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Co-organizator al acestui eveniment cultural, Emil Părău se declară încântat mai ales de faptul că foarte mulți oameni au dorit să participe la acest spectacol, semn că spiritul patriotic românesc este încă unul puternic vibrant în comunitatea lupeneană. ”Este admirabil faptul că atât de mulți oameni, concitadini și prieteni au răspuns invitației de a veni să vizionăm împreună acest spectacol ca o lecție de istorie și de patriotism, semn că românismul este puternic ancorat în comunitatea noastră, așa cum trebuie să fie. M-am bucurat totodată să văd că preoți din Lupeni și din Valea Jiului au venit la acest eveniment, semn că și dumnealor au în suflet și în spirit acel sentiment de patriotism cu care predecesorii lor au reușit, secole de-a rândul, să păstreze vie flacăra creștină a națiunii române, în vremuri grele, de restriște. Îl felicit pe actorul și regizorul Marian Ciripan pentru acest rol de excepție și pentru spectacolul pe care ni l-a oferit, arătându-ne adevărata personalitate a bravului nostru erou național Avram Iancu”, a spus Emil Părău.

Când îți curge prin vene sânge de moț, nu poți vorbi altfel despre români decât cu mândrie, iar atunci când ești chemat să vorbești despre cel mai brav român al tuturor timpurilor, ”Crăișorul Munților” Avram Iancu, nu poți să o faci decât cu patimă, cu emoție, cu respect, cu admirație. Sunt sentimente pe care le-am trăit și eu pe scena de la Palatul Cultural ”Minerul” din Lupeni, unde acești doi români demni de toată considerația, Emil Părău și Lucian Resmeriță mi-au făcut onoarea de a mă invita să vorbesc despre Eroul Național Avram Iancu, în deschiderea acestui magistral spectacol al Teatrului Act: ”Avram Iancu – Puterea Dăinuirii”.