Ziua Mondială a Teatrului, marcată în 2024, sub deviza: ”Arta este Pace”!

Ziua Mondială a Teatrului, marcată în 2024, sub deviza: ”Arta este Pace”!

Ziua mondială a teatrului este marcată în fiecare an la 27 martie, în vederea conştientizării valorii teatrului în toate formele sale şi promovării activităţii comunităţilor de teatru în întreaga lume.

Instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), Ziua Mondială a Teatrului a devenit un eveniment anual din 1962, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic şi a fost înfiinţată în 1948, la iniţiativa UNESCO.

Ziua Mondială a Teatrului este una considerată și în județul Hunedoara una cu valoare de simbol deosebită, având în vedere rolul pe care cele două instituții de teatru din această zonă a țării, Teatrul de Artă din Deva și Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, îl au în viața cultural-artistică a comunităților locale hunedorene.

Administrarorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, pasionat susținător al teatrului hunedorean, apreciază într-o postrare publicată astăzi pe pagina sa de socializare, că în județul nostru, teatrul și artiștii care îi dau viață, se bucură de atenția cuvenită din partea instituției care patronează activitatea acestor așezăminte culturale. ”Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Teatrului. Ce bucurie! Fără falsă modestie, cred că noi, cei de la Consiliul Județean Hunedoara, putem ciocni câte un pahar de șampanie în cinstea Teatrului, în general, cât și a actorilor, regizorilor, scenariștilor, tehnicienilor, tuturor celor care de fapt îi dau viață! În județul Hunedoara, onorăm Teatrul cum se cuvine, prin Teatrul de Artă din Deva și prin Teatrul Dramatic “I.D. Sîrbu” din Petroșani. Pot spune că Ofensiva culturală declanșată de Consiliul Județean Hunedoara are drept piloni de bază cele două teatre. La mulți ani, în mod special, celor care – cum spuneam – le dau viață! Iar pe dumneavoastră, iubitorii de teatru, vă invit în sălile de spectacol! Urmăriți noua stagiune – este plină de surprize pe care le-aș numi spectaculoase. După dramaturgul Matei Vișniec, iată că și un regizor de primă clasă, Alexandru Hausvater, pune în scenă, la Deva și Petroșani, piesa „Interludii”, o adaptare după Eugene O’Neill, producție comună a Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani și Teatrului de Artă Deva. Premiera va fi dublă – pe 12 aprilie la Deva, pe 14 aprilie la Petroșani”, a transmis Costel Avram.

Acesta a amintit că, în acest an 2024, mesajul generic sub care se desfășoară Ziua Mondială a Teatrului este: ”Arta pentru Pace!” considerând că Ziua Mondială a Teatrului este, prin definiție, o zi a păcii!

Autorul Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului în anul 2024 este Jon Fosse, scriitor şi dramaturg norvegian. Mesajul acestuia, intitulat ”Arta este Pace!” a fost publicat pe platforma web a UNITER, în traducerea lui Alice Georgescu.

ARTA ESTE PACE!

Fiecare persoană este unică şi, totuşi, la fel ca oricare altă persoană. Înfăţişarea noastră vizibilă, exterioară este, fireşte, diferită de a oricui altcuiva – până aici, totul e clar –, dar există în acelaşi timp, înăuntrul fiecăruia dintre noi, ceva care aparţine numai şi numai acelei persoane, ceva care este doar acea persoană anume. Putem numi acest ceva spirit; sau suflet. Sau putem decide să nu-l definim prin cuvinte şi să-l lăsăm să existe în linişte.

Dar, deşi suntem diferiţi unul de celălalt, totodată suntem şi la fel. Oamenii din orice parte a lumii sunt fundamental asemănători, indiferent de limba pe care o vorbim, indiferent ce culoare de piele sau ce culoare de păr avem.

Asta poate fi oarecum paradoxal: faptul că suntem total asemănători şi, în acelaşi timp, complet diferiţi. Poate că fiinţa umană este în mod intrinsec paradoxală, unind în sine trupul şi sufletul – noi reunim cea mai pământească şi mai tangibilă existenţă cu ceva ce transcende aceste limite materiale, terestre.

Arta, arta bună, reuşeşte, în felul ei minunat, să combine unicitatea absolută cu universalul. Ea ne face să înţelegem că ceea ce este diferit – ceea ce e străin, am putea spune – este universal.

Astfel, arta spulberă graniţele dintre limbi, regiuni geografice, ţări. Ea concentrează nu doar calităţile individuale ale fiecăruia, ci şi, în alt sens, caracteristicile individuale ale fiecărui grup de oameni, de pildă ale fiecărei naţiuni.

Şi face asta nu nivelând diferenţele şi reducându-le la un numitor comun, ci, dimpotrivă, arătându-ne ceea ce este diferit de noi, ceea ce e străin sau altfel. Orice artă bună conţine exact asta: ceva străin, ceva ce nu putem înţelege pe de-a-ntregul, dar pe care totuşi, într-un fel, îl înţelegem. Conţine un mister, ca să zic aşa. Ceva ce ne fascinează şi ne împinge dincolo de propriile noastre limite – şi, făcând asta, creează transcendenţa pe care orice artă o conţine şi către care, totodată, ne conduce.

Nu cunosc un mod mai bun de a aduce laolaltă contrariile. Este exact inversul a ceea ce fac conflictele violente pe care le vedem prea adesea în lume şi care stimulează tentaţia distructivă de a anihila orice este străin, orice este unic şi diferit, folosind deseori cele mai monstruoase invenţii pe care ni le-a pus la dispoziţie tehnologia.

E terorism în lume. E război. Pentru că oamenii au şi o latură animalică, guvernată de instinctul de a-l percepe pe celălalt, pe străin, nu ca pe un mister fascinant, ci ca pe o ameninţare la adresa propriei existenţe.

În felul acesta unicitatea – diferenţele pe care le putem vedea cu toţii – dispare, lăsând în urma ei o uniformitate în care orice este diferit devine o ameninţare ce trebuie eradicată. Ceea ce este văzut din afară ca o diferenţă, de pildă în privinţa religiilor sau a ideologiilor politice, devine ceva ce trebuie să fie înfrânt şi nimicit.

Războiul este o agresiune împotriva a ceea ce se află în adâncul nostru, al tuturor, împotriva acelui ceva unic. Şi este totodată o agresiune împotriva artei, împotriva a ceea ce se află în adâncul oricărei arte.

Am vorbit aici despre artă în general, şi nu în mod special despre teatru, dar asta pentru că, aşa cum am spus, orice artă bună, în adâncurile ei, se ocupă de acelaşi lucru: ia ceea ce este absolut unic, absolut specific şi îl face să devină universal. Uneşte particularul cu universalul pentru a-l exprima într-un fel artistic: nu eliminându-i specificitatea, ci reliefând această specificitate, lăsând ceea ce este străin şi nefamiliar să strălucească din plin.

Războiul şi arta sunt opuse, pur şi simplu, la fel cum sunt opuse războiul şi pacea. Arta este pace.

Jon FOSSE