Expoziție de fotografie și fotomanipulare digitală la Galeria Națională de Artă ”Forma” din Deva

Expoziție de fotografie și fotomanipulare digitală la Galeria Națională de Artă ”Forma” din Deva

Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara invită publicul pasionat de arta fotografică la deschiderea expoziției de fotografie și fotomanipulare digitală intitulată „FRAGMENTARIUM” al cărei vernisaj va avea loc miercuri, 3 aprilie 2024, la Galeria Națională de Artă „FORMA” din Deva, începând cu ora 17.00.

Expoziția prezintă lucrări ale artiștilor: KALMAN SZTRHARSZKY și HORIA ȘTEFAN TRÂNC,

„Lucrările lui Kalman Sztrharszky aflate într-un interval de fotografie, transfotografie și până la grafică, sunt deosebit de valoroase și se încadrează în standardele, reperele și comandamentele fotografiei de înalt nivel și al declinărilor de fotografie (modelată pe computer), care face față oricând exigențelor artelor vizuale contemporane. Lucrările dincolo de măiestrie și profesionalism sunt revelarea unei sensibilități pe care artistul o detectează în tot ceea ce îl înconjoară și o transformă în modelări vizuale. Un reper de excelență și excepție în peisajul artelor vizuale”, spune reputatul Prof. Univ. Dr. Dorel GĂINĂ.

Similar, Ion HĂLĂLAE apreciază că „lucrările lui Horia Trânc nu se încadrează în categoria fotografie, ci în categoria transcrieri de stare interioară. Privind lucrările lui Horia Trânc ne simțim ca și când ne-am plimba împreună cu Fernando Pessoa prin esența stărilor aparte: contopirea într-o liniște de care îți vine greu să te desprinzi, stările sufletești rotunde la limita extaticului, nostalgia. Din când în când, câte o pauză în geometrie, absolut necesară ca să nu ne rătăcim în universul vulturului, unde totul pare clar, dar nimic nu este ce pare. Prin apropierea exprimării vizuale de Concept, lucrările lui Horia Trânc ne anunță că, mai curând decât s-ar aștepta tradiționaliștii, fotografia își va obține locul alături de reginele consacrate ale exprimării plastice.”

„FRAGMENTARIUM” este o expoziție organizată de Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara, în parteneriat cu Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România.   Expoziţia va fi deschisă în perioada 03 – 30 aprilie 2024, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00.