Consiliul Județean Hunedoara are planuri mari pentru Ansamblul Istoric de la Mina Petrila

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, cel care a militat de la bun început pentru preluarea acestui perimetru de către administrația județeană, singura în măsură să poate repune în valoare la adevărul său potențial, acest ansamblu de arhitectură post-industrială inclus în patrimoniul național, spune că în timpul scurt care a trecut de la preluarea în proprietate a clădirilor și terenurilor de la fosta Mină Petrila de către Consiliul județean, au fost concepute și realizate o serie de teme de proiectare care s-au concretizat acum în nu mai puțin de 18 proiecte pentru care administrația județeană vrea să atragă bani europeni pentru a le pune în aplicare. Proiectele vor avea ca scop reabilitarea clădirilor, terenurilor și spațiilor din perimetrul fostei mine Petrila, astfel încât acestea să devină un model la nivel european pentru tranziția de la exploararea cărbunelui la ceea ce și-au propus voluntarii care au reușit salvarea acestui ansamblu de clădiri istorice de la demolarea, și anume o exploatare culturală cu potențial turistic.

”Am avut o serie de discuții pe care le-am purtat cu specialiști în domeniu, cu voluntarii de la Asociația Planeta Petrila, cu o serie de arhitecți și cu administrația locală din orașul Petrila pentru a găsi cele mai bune soluții prin care acest obiectiv pe care Consiliul județean Hunedoara l-a preluat în proprietate să fie pus în valoare, dându-i destinația de exploatare culturală, așa cum ne-am dorit de la bun început când am achiziționat aceste clădiri de patrimoniu istoric industrial. Pot să vă spun că, în acest moment, avem 18 proiecte de investiții elaborate pentru acest obiectiv, toate având asigurată finanțarea pe programele europene Just Tranzition și pe POR-ul nou de la ADR Vest. Veți vedea, pe măsură ce aceste proiecte vor prinde viață, că transformările de la fosta Mină Petrila vor fi unele radicale, cu impact major în îndeppinirea scopului nostru de a transforma acest loc într-o veritabilă exploatare culturală”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Acesta a avut, de altfel, o nouă rundă de analize și discuții, la fața locului, cu o echipă de specialiști în scrierea de proiecte europene, de arhitecți (aduși inclusiv de la București) specializați pe proiecte de acest fel. Întâlnirea a avut loc la fosta Mină Petrila miercuri, 10 aprilie 2024 și, potrivit afirmațiilor lui Costel Avram, a fost una deosebit de fructuoasă. ”Am analizat modul în care putem valorofica, la potențial maxim, fiecare dintre clădirile pe care le avem în patrimoniu aici, la Mina Petrila. Am discutat însă și despre ideea de a redeschide, în scop turistic, fosta Mină Deac, pentru că ne dorim să aducem în atenție istoria mineritului de aici din cele mai vechi timpuri iar această mină Deac este un obiectiv care se pretează foarte bine acestui obiectiv. Avem în plan și realizarea unui PUZ-PC pentru această zonă și vor urma, chiar din acest an, o serie de lucrări de investiții din pachetul celor 18 proiecte pe care le-am identificat pentru a fi realizate aici”, spune Costel Avram.

Acesta spune că și până când se vor concretiza toate aceste schimbări, Ansamblul istoric Mina Petrila va rămâne deschis vizitatorilor, mai mult chiar, prin reorganizarea Direcției de Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara, vor fi găsite soluții pentru ca obiectivele care se bucură de atenția turiștilor, al căror număr este an de an tot mai mare, să poată fi vizitate conform unui program stabilit și cunoscut, sub îndrumarea unui ghid angajat. De asemena, potrivit lui Costel Avram, tot aici vor avea loc în acest an o serie de evenimente culturale, inclusiv un nou spectacol de operă din cadrul Opera Nights, eveniment progranat deja pentru luna iulie.

Cert este că, poate nu cu viteza pe care ne-o dorim cu toții, dar în mod cert în direcția așteptată de toată lumea, Ansamblul Istoric Mina Petrila se reconfigurează, se devoltă și va deveni un reper de interes pe harta turistică a regiunii, a țării și chiar a Europei.



(Următoarea știre) »