Cum vede noul consilier al ministrului Economiei prezentul şi viitorul CEH

SAM_4263Pentru a înţelege mai bine cum stau lucrurile în cadrul Complexului Energetic Hunedoara şi ce este de făcut pentru a redresa activitatea acestui colos industrial, ministrul Economiei, Andrei Gerea l-a numit în funcţia de consilier personal pe dr.ing. Iulian Offenberg, un cunoscut specialist în domeniul mineritului din Valea Jiului. Deşi au trecut doar câteva zile de la preluarea funcţiei, Iulian Offenberg şi-a demarat deja în teritoriu activitatea, urmând ca împreună cu alţi factori de decizie, să elaboreze un Plan de Măsuri prin care Guvernul să poată acţiona în vederea salvării CEH şi continuării activităţii în minele de cărbune din Valea Jiului.

Săptămâna trecută, consilierul ministrului Economiei a efectuat mai multe vizite de documentare la sucursalele din componenţa Complexului Energetic Hunedoara. Primele constatări au fost făcut publice în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la sediul Cabinetului Senatorial de la Petroşani al senatorului UNPR Haralamabie Vochiţoiu, unul dintre cei care a susţinut numirea în funcţie a lui Iulian Offenberg.

Am aflat astfel că problemele CEH, dar cu precădere problemele cu care se confruntă divizia minieră a acestei companii, sunt extrem de grave şi necesită o intervenţie imediată, dar şi adoptarea unor soluţii pe termen mediu şi lung. “Pe partea minieră, din ce am constatat până acum în vizitele pe care le-am făcut în subteran la minele Livezeni, Lonea şi Vulcan, este un profund regres din punct de vedere tehnic şi tehnologic. Acest regres nu permite o dezvoltare a capacităţilor de producţie, ci din contră presupune eforturi deseori periculoase, pe care le fac minerii pentru ca să reuşească să menţină măcar producţia pe care o dau”, spune Iulian Offenberg. Vorbim, în acest sens, despre echipamente de lucru depăşite fizic şi moral, despre lipsa materialelor de lucru (chiar şi a celor de primă necesitate), despre lipsa de investiţii în deschiderea de noi capacităţi miniere etc.

Consilierul ministrului Economiei spune că responsabilii CEH ar trebui să găsească, pe termen scurt, acele soluţii care să asigure o eficienţă a activităţii, dar şi o relansare a pieţelor de desfacere. “O eventuală dezvoltare de capacitate vine numai în condiţiile în care va exista o desfacere a produsului final. Produsul final al CEH este megawatt-ul şi agentul termic pe care îl dă către populaţie. De-a lungul timpului s-au pierdut foarte mulţi beneficiari ai sectorului minier şi a rămas un singur beneficiar (CEH), care este în acelaşi timp şi vânzător, şi beneficiar. Pentru a reduce însă costurile de exploatare, minele din Valea Jiului au nevoie urgentă de retehnologizare. Aceasta ar putea aduce creşteri ale producţiei şi productivităţii şi posibilitatea CEH de a căuta şi noi pieţe de desfacere pentru cărbunele din Valea Jiului”, spune Iulian Offenberg.

Cum pentru o retehnologizare e nevoie de bani pe care CEH nu îi are, băncile se codesc să îi ofere iar Guvernul nu are pârghiile necesare pentru a face direct astfel de investiţii, situaţia pare să conveargă spre un punct mort. Cu toate acestea, Iulian Offenberg crede că există soluţii. “Una din soluţiile care ar putea fi luată în calcul este achiziţionarea de utilaje moderne pentru subteran în sistem leasing”, explică Offenberg. Acesta crede că, în paralel pot fi luate şi alte măsuri imediate de optimizare a costurilor în cadrul CEH. Mai mult, din primele evaluări făcute la minele vizitate de domnia sa, consilierul guvernamental a constatat preocupări serioase în această direcţie: “Sunt mine care vor avea costuri mici. Cel puţin pe hârtie, aşa cum au fost prezentate datele, ar fi ok. Mina Livezeni va porni abatajul mecanizat, iar costurile de producţie estimate se duc undeva la 65 de lei pe gigacalorie, ceea ce ar fi perfect. La Vulcan, se dă un cărbune de calitate. Costurile care acum sunt undeva pe la 90 de lei, mai pot fi reduse. Mina Lonea deţine posibilităţi, deşi dă un cărbune de foarte bună calitate – 4000 kilocalorii, însă fluxurile mari de transport şi abatajele cu tehnologie cam nepotrivită pentru tipul de zăcământ, îi limitează posibilităţile. Există şi aici soluţii, dar ele implică bani pentru investiţii”, spune Iulian Offenberg.

Consilierul ministrului Economiei va face o evaluare completă a situaţiei din cadrul CEH şi va redacta un raport detaliat care va fi prezentat ministrului Economiei, Andrei Gerea şi, prin intermediul acestuia, întregului Guvern. Senatorul Haralambie Vochiţoiu îşi exprimă convingerea că, aşa cum a făcut şi până acum, Guvernul Ponta va găsi şi va adopta măsurile care să conducă la continuarea activităţii în cadrul minelor de cărbune şi al termocentralelor Mintia şi Paroşeni.

Pentru ca lucrurile să poată însă evolua pe un trend pozitiv şi salariaţii CEH trebuie să pună însă umărul la salvarea locurilor lor de muncă şi la eficientizarea companiei. În acest sens, Iulian Offenberg spune că le-a cerut şi sindicatelor mai multă responsabilitate: “Pot să treacă orice în solicitările pentru CCM, dar cea mai bună variantă e să lege toate solicitările de indicatorii tehnico-economici ai companiei. Să spunem că prima de concediu o punem obligatoriu, dar dacă vrem să punem şi o altă primă putem doar cu condiţia să se încadreze în suportabilitatea bugetului. Bugetul spune “prima dată salariile”, ceea ce reprezintă cam 70 %, pe urmă materialele şi pe urmă vedem despre ce mai poate fi vorba.”

[slideshow_deploy id=’13836′]