Exercițiu de simulare în cazul unui accident aviatic

            În data de 10 iulie 2015, începând cu ora 1015 , s-a desfăşurat exerciţiul cu forţe şi mijloace în teren cu tema „Planificarea, organizarea şi conducerea intervenţiilor, în cooperare cu componentele S.J.M.S.U. implicate în gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de un accident de aviaţie civilă”. Exerciţiul s-a desfăşurat în zona Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, din județul Hunedoara, sub directa coordonare a domnului prefect Sorin Adrian Vasilescu.

simulare-accident-aviatic-3

 

În cadrul exercițiului au participat 129 persoane, 1 echipaj canin și 29 autospeciale, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara, Serviciul Public Judeţean „SALVAMONT”, Direcţia Silvică Hunedoara, A.P.N.G.M.C. –  Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Hunedoara, Comitetul local pentru situații de urgență și SVSU al comunei Orăștioara de Sus, Asociatia Travel Raid 4×4 Orăştie.

Situația operativă luată în considerare a fost următoarea:

În ziua de 10.07.2015, orele 10:15,  dispeceratul 112 a fost informat despre dispariţia unui avion de mici dimensiuni care efectua un zbor între localităţile Petroșani și Orăștie. Un membru al  echipajului aeronavei a efectuat apelulul pe 112, precizând că au decolat din Petroșani şi se îndrepta către Orăștie şi datorită unor defecţiuni la motorul aeronavei aceasta s-a prăbuşit într-o pădure din mediu montan, nu ştie cu exactitate locul unde se află, ci doar ultima localitate deasupra căreia a trecut în zbor.

Pe timpul apelului acesta mai precizează că sunt 4 persoane  implicate în accident, precum şi faptul că pilotul este încarcerat iar celalți 2 membrii sunt în stare de inconștiență, cu diferite leziuni sau plăgi vizibile.

După primirea apelului s-a procedat la alertarea tuturor componentelor sistemului judeţean de management al situaţiilor de urgenţă cu atribuţii specifice în cazul producerii unui accident aviatic, precum şi la activarea Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiilor.

Pentru coordonarea acţiunilor de căutare – salvare, inspectorul şef al ISU Hunedoara, lt. col. Demean Viorel, l-a propus comandant la faţa locului pe mr. Achim Claudiu – prim adjunct al inspectorului şef al ISU Hunedoara, care a stabilit ca punct de întâlnire şi comandă al forţelor şi mijloacelor de intervenţie şcoala primară din satul Grădiştea de Munte

După 50 de  minute, de la apelul inițial, apelantul a revenit cu un set de coordonate GPS furnizate de softul instalat pe telefonul unuia dintre pasagerii avionului.

În jurul orei 12:20, de la punctul de întâlnire au început deplasarea către locația indicată de coordonatele GPS, echipajele mixte de căutare-salvare. Astfel că, în jurul orei 12.54, a ajuns la locul accidentului primul echipaj de căutare-salvare.

Scopul exerciţiului a fost de verificare asigurării unui răspuns coordonat al tuturor componentelor Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, evaluarea informaţiilor şi analiza situaţiei iniţiale, stabilirea variantelor optime pentru intervenţie şi a concepţiei de alarmare a instituţiilor şi serviciilor publice descentralizate în scopul minimizării impactului asupra persoanelor afectate de evenimentul aviatic, precum şi a mediului.

[slideshow_deploy id=’17454′]