Hunedoreanul Răzvan Mărcuş a găsit soluţia care păstrează telefonul mobil încărcat tot timpul

               Hunedoreanul Răzvan Mărcuş a găsit soluţia care păstrează telefonul mobil încărcat tot timpul.

 

descărcareUn dispozitiv care seamănă cu o husă şi funcţionează ca un generator permite încărcarea telefonului în situaţii de urgenţă. Este simplu, mic şi la îndemâna oricui. În plus, e o soluţie ecologică şi poate fi adaptată la orice model de telefon sau smartphone

Se întâmplă des ca mobilul să ne lase baltă exact când trebuie să dăm un telefon important. Ghinionul e că nu avem nici încărcătorul în buzunar şi nici o priză prin apropiere. Ce-i de făcut?

Soluţia o are un student la Mecatronică.

După calcule şi cercetări care au durat un semestru întreg, Răzvan Mărcuş (foto) a pus la punct un dispozitiv care păstrează mobilul încărcat permanent. Sistemul este pe cât de simplu, pe atât de mic şi uşor de folosit.

„Am pornit de la o idee şi am fost curios ce va ieşi. Oricui i s-a întâmplat să rămână fără baterie la telefon. Mai ales după apariţia smartphone-urilor, care au un consum mare de energie datorită procesoarelor performante, a conectivităţii permanente cu sateliţii, a ecranelor mari şi multe altele. Am apelat la cunoştinţele de fizică şi la Legea inducţiei electromagnetice a lui Faraday şi am reuşit să creez un dispozitiv capabil să încarce bateria mobilului cu un efort minim. Am lucrat la proiect împreună cu un coleg de facultate, Kevin Armenean. Dispozitivul nostru este, de fapt, un generator inerţial, pe care l-am construit din magneţi tip neodim şi bobine simple”, explică hunedoreanul.

 

descărcare (1)Avantajele inovaţiei

Sistemul pus la punct de cei doi se aseamănă cu o husă, are grosimea de 20 de milimetri, poate fi folosit de oricine şi permite încărcarea telefonului în situaţii de urgenţă – fără a avea nevoie de echipamente suplimentare.

„Pe piaţă există câteva metode alternative de încărcare a mobilului – de la panouri solare de dimensiuni mici şi elice de vânt, până la încărcarea prin sunete sau baterii externe. Dar niciuna dintre acestea nu a reuşit să se impună pentru că sunt robuste şi trebuie să le purtăm după noi, odată cu telefonul. În plus, sunt dificil de adaptat la orice tip de aparat şi este nevoie de o oarecare experienţă în domeniu pentru a le putea folosi”, mai spune Mărcuş.

Dispozitivul revoluţionar conceput de hunedorean este foarte simplu de utilizat, mult mai mic în comparaţie cu cele deja existente şi este la îndemâna tuturor. Arată ca o husă, cu o baterie externă, funcţionează ca un generator şi poate fi adaptat pentru orice model de telefon sau smartphone, completează studentul.

„Avantajele sistemului nu sunt de neglijat. Pe lângă faptul că vom avea în permanenţă telefonul încărcat, energia electrică este produsă ecologic. Sperăm ca ideea noastră să fie implementată într-o bună zi, ţinând cont de usurinţa cu care poate fi folosit dispozitivul. Costurile de producţie ar fi reduse şi astfel ar avea un impact important asupra pieţei”, este convins Răzvan Mărcuş.

Inovaţia celor doi studenţi a fost premiată la o competiţie de profil, iar detalii despre aceasta vor fi publicate în „Acta Mecanica” – o revistă care promovează creativitatea ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor.

Răzvan Mărcuş are 20 de ani, este originar din Luncoiu de Jos, şi este student în anul II la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Specializarea Mecatronică şi Robotică.

Povestea lui Răzvan Mărcuș merită să fie auzită. Cea mai mare parte a ei ne-o va povesti chiar el în persoană la a 74-a ediție a campaniei PREMIANȚII FĂRĂ PREMII, unde va prezenta și prototipurile realizate de el până acum. Sâmbătă, 18 iulie 2015, ora 11.00, Răzvan Mărcuș vine să-l cunoaștem. Aveți ocazia să-l priviți în ochi pe acest om, să îi spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

[slideshow_deploy id=’13835′]