Dosarul traficului de comori dacice intră din nou în faza dezbaterilor

În loc de sentinţă, noi dezbateri în dosarul traficanţilor de comori dacice. Decizia aparţine magistraţilor de la Judecătoria Deva, care au constatat că în timpul procesului nu s-a spus tot.

imagesInstanţa de judecată a lăsat dosarul în pronunţare pentru luni, dar lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată. În loc de sentinţă se reiau dezbaterile pe caz. “Constatând în timpul deliberării că a intervenit o împrejurare care nu a fost pusă în discuţia părţilor, instanţa redeschide dezbaterile şi fixează termen de judecată la data de 3.08.2015”, au stabilit magistraţii.

În dosarul finalizat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2008, au fost trimişi în faţa instanţei Ilic Ljubisa (cetăţean sârb), Radu Horia Camil, Daniel Jurcă, Călin Corhan, Ioan Bodea, Ilie Luncan, Viorica Luncan, Daniel Moc, Ovidiu Olah şi Remus Popa. Anchetatorii au stabilit că, în urma acţiunilor ilegale de braconaj întreprinse în siturile arheologice din Munţii Orăştiei în perioada 1998 – 2007, ar fi produs statului român o pagubă de aproximativ trei milioane de euro. Bunurile sustrase, printre care mai multe brăţări dacice din aur masiv, ar fi ajuns în Occident, fiind vândute pe piaţa neagră a antichităţilor. Cursul procesului a fost întrerupt în 2011, când dosarul a fost retrimis la Parchet, apoi judecata celor zece a fost reluată în 2012. În acest dosar au fost necesare audieri prin comisie rogatorie internaţională, ceea ce a dus la alte întârzieri.

 

[slideshow_deploy id=’13836′]