Cum este corect – creind, agreind sau creând, agreând?

scrie212-216x175211Formele din titlul articolului se referă la gerunziul verbelor a crea şi a agrea (scrise la infinitiv, adică forma de dicţionar, cu un singur e). Gerunziul, usor de recunoscut dupa terminatie, este un mod nepersonal şi nepredicativ (nu are valoare de predicat), care se formează prin adăugarea sufixului gramatical – ind sau –ând, exprimând o acţiune în desfăşurare, legată de acţiunea unui verb la un mod personal.

Trebuie ştiut că formele corecte de gerunziu ale acestor verbe sunt: creând şi agreând (cu –â– şi, evident, cu un e). De asemenea, când gerunziul este însoţit de unpronume neaccentuat (postpus), verbele la gerunziu primesc, la final, vocala -u şi se despart de pronume prin cratimă: creându-se, creându-i-se, agreându-se, creându-l, agreându-l etc.

Un alt aspect ortografic important este legat de situaţia în care gerunziile primesc prefixul ne– sau prefixul ne– urmat de adverbul mai, caz în care prefixul, adverbul şi verbul se scriu într-un singur cuvânt: necreând, neagreând, nemaicreând, nemaiagreând.

[slideshow_deploy id=’19869′]

destepti.ro