Colonelul Robert – Iulian Vîţă este oficial noul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara

Vineri, 11 martie 2016, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara, s-a desfăşurat ceremonialul militar ocazionat de predarea-primirea comenzii unităţii între general de brigadă Viorel Sălan şi colonel dr. Robert – Iulian Vîţă.

2010-01-Cdt-col-Vita-2-mediu

Începând cu data de 1 martie 2016, domnul colonel dr. Robert – Iulian Vîţă a fost numit inspector şef al I.J.J. Hunedoara, iar domnul general de brigadă Viorel Sălan a fost împuternicit adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române.

 

Ceremonialul militar a început la ora 10.00 cu intonarea imnului naţional al României, urmat de alocuţiuni, ceremonia de predare-primire a drapelului de luptă al unităţii şi defilarea efectivelor de jandarmi sub comanda domnului colonel dr. Robert-Iulian Vîţă.

În acest cadru domnul general de brigadă Viorel Sălan a transmis următorul mesaj:

 „A fost o perioadă grea, dar frumoasă, cu multe sacrificii şi împliniri, în care viaţa personală s-a îmbinat cu cea profesională. În tot ce am făcut alături de familia şi colegii, fără de care nu puteam reuşi(..) pot afirma cu convingere că mi-am iubit colegii şi meseria, am muncit cu dăruire şi convingere şi nu am motive să privesc în urmă cu regret.M-a caracterizat întotdeauna respectul faţă de lege şi cetăţean, aceleaşi deziderate le voi aplica şi în continuare în exercitarea atribuţiilor funcţionale, aşa că nu mă voi abate de la standardele de calitate a muncii pe care le-am implementat până în prezent(..) De aceea solicit domnului colonel să păstreze acest colectiv unit, să continue ceea ce s-a clădit cu greu în această unitate, să cultive principiile care ne-au făcut o instituţie puternică şi credibilă: comunicarea permanentă cu mediul intern şi extern, aprecierea corectă şi transparentă a personalului, devotement faţă de lege  şi comunitate, loialitate faţă de valorile fundamentale ale democraţiei.”

Ulterior, domnul colonel dr. Robert-Iulian Vîţă a declarat:

„În ianuarie 1991 am venit ca tânăr ofiţer în această unitate, la acea vreme cu sediul la Orăştie. În cei peste 25 de ani pe care îi am ca ofiţer în Jandarmeria Română, 21 i-am lucrat în această unitate. Am mai lucrat în teatre de operaţii sub egida ONU, sub egida Uniunii Europene, inspector şef la I.J.J. Gorj şi adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române timp de trei ani, dar de fiecare dată după aceste misiuni, m-am întors acasă.

Vreau să asigur reprezentanţii autorităţilor şi instituţiilor la nivel de judeţ, că activitatea profesională desfăşurată timp de 25 de ani, dintre care 13 ani alături de domnul general Sălan, în echipa managerială, va continua cel puţin la acelaşi nivel.Mulţumesc domnului general Sălan în numele tuturor colegilor pentru activitatea deosebită pe care a avut-o de-a lungul unei vieţi de om. Majoritatea colegilor de azi nu cunosc un alt comandant, cred că numai eu, pentru că ceilalţi au venit ulterior. Dragi colegi, mă cunoaşteţi şi vă cunosc pe majoritatea, sunteţi doar câţiva care aţi venit din şcoli, ulterior plecării mele din această unitate. Suntem aceeaşi echipă, vom continua pentru a arăta că această instituţie este în slujba cetăţeanului, a comunităţii şi printr-o strictă respectare a legii să ne facem datoria.”

Reprezentantul eşalonului superior la ceremonia de predare-primire a comenzii unităţii între general de brigadă Viorel Sălan şi colonel dr. Robert – Iulian Vîţă, domnul colonel Petre Marian, Şef al Direcţiei Cabinet din I.G.J.R.  a transmis următorul mesaj:

 „Nu ai cum să nu fi impresionat de activitatea domnului general, timp de 22 de ani v-aţi dedicat viaţa Jandarmeriei Hunedoara. Cei care au lucrat sub comanda dumneavoastră ştiu acest lucru, că aţi fost trup şi suflet pentru această Armă. Aţi reuşit în toţi aceşti ani să creaţi aici, la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara un colectiv unit, fiind totodată un depozitar de energie formativă, un comandant cu viziune, aproape mereu de oameni şi de problemele lor.După încheierea cu succes a mandatului de Adjunct al Inspectorului General al Jandarmerie Române, după contribuţia semnificativă la dezvoltarea activităţii de cooperare internaţională a Jandarmeriei Române, domnul colonel Vîţă a fost promotorul participării României, prin Jandarmeria Română, ca naţiune sponsor la Centrul de Excelenţă NATO pentru Operaţiuni de Stabilitate din Vicenza, Italia, prima structură NATO creată pentru forţe de poliţie de tip jandarmerie.De asemenea, domnia sa s-a implicat activ şi a coordonat ectivitatea Preşidenţiei României a Forţei de Jandarmerie Europene, context în care, ţara noastră,prin Jandarmeria Română, a reuşit să consolideze relaţia cu celelalte state ale FJE, dar mai ales în relaţia cu reprezentanţii UE, Nato şi OSCE.”

În semn de respect şi preţuire domnul locotenent-colonel Marius Iosif, prim adjunct al inspectorului şef , i-a înmânat domnului general de brigadă Viorel Sălan, din partea colectivului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, o placheta de onoare.

[slideshow_deploy id=’19869′]