Consiliul Concurentei verifică piaţa cimentului din România

Anchetă sectorială pe piaţa cimentului din România, declanşată de Consiliul Concurenţei. Se au în vedere şi mecanismele de funcţionare ale sectorului şi, de asemenea, se va urmări identificarea posibilelor probleme  de natură concurenţială.
Holcim-Romania
De precizat că, dacă vor fi identificate disfuncţionalităţi, Consiliul Concurenţei  va emite recomandări pentru dezvoltarea pieţei şi a concurenţei, dar poate declanşa investigaţii privind posibila încălcare a legii.
„Reamintim că, în cadrul Raportului privind concurenţa în sectoare cheie, Consiliul Concurenţei analizează principalele sectoare ale economiei prin intermediul Indicelui Agregat de Presiune Concurenţială  – IAPC. Din acest punct de vedere, în perioada 2013 – 2015, piaţa producerii și comercializării cimentului s – a situat pe ultimul loc, având cea mai redusă presiune concurențială dintre cele 21 de industrii analizate”, spun oficialii instotuţiei menţionate. Conform legii, Consiliul Concurenţei poate efectua, din proprie iniţiativă, investigaţii privind un anumit sector economic atunci când rigiditatea preţurilor sau alte împrejurări sugerează  posibilitatea restrângerii sau denaturării concurenţei pe piaţă.
Acest tip de instrument este utilizat atât de Comisia Europeană, cât şi de alte autorităţi naţionale de concurenţă, şi nu vizează în mod direct încălcări ale legislaţiei.
În judeţul Hunedoara funcţionează o fabrică de ciment în localitatea Chişcădaga, de lângă Deva, deţinută din anul 2000 de concernul HeidelbergCement.
 
 [slideshow_deploy id=’27126′]