Cum să fi primar pentru o zi, în viziunea micuților de la Școala I.D. Sîrbu din Petrila

Petrila, 1 martie la orele amiezii, Primăria Orașului Petrila a fost luată cu asalt de micuții din clasa a III -a A de la Școala I.D. Sărbu, cu dorința expresă a fiecăruia de a fi „Primar pentru o zi”.

Misiune destul de dificilă pentru primarul Vasile Jurca, gazda zecilor de „micuți primari”, știută fiind inocența lor caracteristică. Copiii sunt extrem de liberi și dezinhibați cu propriile sentimente, de multe ori pun întrebări la care nu reușim să răspundem.

Atmosfera a fost una protocolară în toată regula, primarul Vasile Jurca invitându-i în sala de ședințe a primăriei. Veniți pregătiți „ca la carte”, cu caiet de sarcini din care reieșeau proiecte desenate și colorate de fiecare în parte, se declară deschisă ședința de lucru.

După prezentarea ordinii de zi de către învățător coordonator Natalia Ștefan, au urmat propunerile de proiecte venite din partea copiilor, supuse spre apreciere primarului Jurca. Fiind vorba despre copii, desigur principala preocupare a lor a fost locurile de joacă, pistele de biciclete și role, bazin de înot, școli și grădinițe cu mulți profesori care să fie plătiți foarte bine, spitale, multe mașini de pompieri și ambulanțe și multe altele. Întrebările și interpelările copiilor au fost dintre cele mai sincere, atrăgând simpatia primarului Jurca. La finalul ședinței, copiii i-au înmânat caietul de sarcini primarului, acesta făcând promisiunea că le va studia pe toate, convins fiind de importanța fiecăruia.

La final, învățătoarea Natalia Ștefan ne-a declarat:

„Suntem clasa a III -a A de la Școala Gimnazială I.D Sărbu Petrila, suntem clasă de Step by Step și facem studii tematice, copiii prin aceste studii sunt obișnuiți să se informeze singuri, să nu aștepte să li se spună totul, sunt învățați să caute informații, să cerceteze, să le selecteze apoi să aleagă esențialul din ceea ce au găsit. Îi învâțâm sâ nu mai „tocească”.

În cadrul studiilor tematice avem și activități practice. Acești copii și-au ales la începutul anului studiul tematic „Orașul nostru”, astfel avem ca activitate practică vizitarea principalelor instituții din oraș. Începem cu primăria, pentru că este cea mai importantă instituție, de aici vom merge la poliția orașului. Apoi vom vizita fabrica de pâine și Casa Memorială I.D. Sîrbu, Biblioteca Orașului Petrila. Săptămâna viitoare ne-am propus să mergem la Asociația Salvați Copiii, copiii trebuie să se obișnuiască și cu activități de voluntariat, să vadă unde ajung pachetele pe care ei le fac în fiecare zi. Apoi vom face și câteva vizite în împrejurimile orașului pentru că noi suntem Eco Școală și trebuie să îi obișnuim și cu activități ecologice.”

Nu se putea să fie prezenți la primărie și să nu viziteze și biroul primarului. Zis și făcut, aici fiind organizată o ședință foto la care a fost invitat și viceprimarul Dorin Curtean.

[slideshow_deploy id=’27126′]



« (Știre anterioară)