Legea care interzice comerțul cu masă lemnoasă a fost adoptat de Senat. Ce sancțiuni riscă cei care încalcă aceste dispoziții

Miercuri, 27 mai 2020, senatorii au adoptat proiectul care prevede interdicția temporară de a scoate în afara țării produse provenite din activităţi agricole şi de exploatare forestieră din România. Pentru cei care încalcă aceste dispoziţii s-au pregătit sancțiuni usturătoare precum închisoare de la 5 la 10 ani sau interzicerea unor drepturi.

Potrivit iniţiatorului, senatorul PSD Șerban Nicolae, „se interzice scoaterea din ţară a produselor de masă lemnoasă constând: în buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc, în scop comercial, până la 31 decembrie 2030”.

De asemenea, „se interzice scoaterea din ţară în scop comercial a cerealelor şi plantelor oleaginoase, precum şi a produselor rezultate din prelucrarea acestora, până la noua recoltă din anul 2020. Dispoziţiile legii se aplică şi produselor agroalimentare contractate pentru comercializare în afara României, indiferent de stadiul de producţie sau transport al acestora, dacă nu au părăsit teritoriul României, la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Conform proiectului de act normativ, bunurile care fac obiectul acestor infracţiuni se confiscă.

Şerban Nicolae a declarat în cadrul dezbaterilor că măsurile prevăzute de proiectul de act normativ sunt necesare atât în perioada stării de urgenţă, cât şi în perioada următoare, pentru „protejarea unor interese legitime ale populaţiei şi economiei României, prin interzicerea scoaterii din ţară, în scop comercial, a unor produse agroalimentare la care cantităţile existente sau preconizate, raportate la necesităţile de consum intern, sunt deficitare”.

„Am propus interzicerea scoaterii din ţară a masei lemnoase în regimul stabilit pentru contrabandă. Propunerea de amendament făcută de senatorul USR Goţiu, prin care să înlocuim scoaterea din ţară cu interzicerea exportului, vine pe aceeaşi filieră a unei scamatorii penibile prin care de fapt nu interzicem nimic (…). Produsele de masă lemnoasă să fie considerate în categoria produselor pentru care se interzice, pe o perioadă de zece ani, scoaterea din ţară”, a mai precizat Nicolae.

În replică, senatorul PNL Daniel Fenechiu a arătat că o asemenea măsură prevăzută în proiectul aflat în discuţie nu este altceva decât una prin care PSD încearcă să blocheze acţiunile Guvernului Orban.

„Noi credem că o asemenea măsură, să interzici exportul de lemne până în 2030, să interzici exportul de cereale, fără ca în prealabil să ai un studiu de fezabilitate, fără să cunoşti nişte date privind consumul din România, nu este nimic altceva decât o nouă măsură prin care PSD, care deţine controlul în Senat, încearcă să blocheze acţiunile Guvernului Orban, din aceste motive senatorii PNL vor vota împotriva acestui proiect de lege”, a spus Fenechiu.

Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul este prima Cameră sesizată.

De asemenea, Camera Deputaţilor a adoptat pe 23 aprilie un alt proiect de lege care interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2021, tot pe o perioadă de 10 ani, exportul de buştean în spaţiul extracomunitar.

Potrivit textelor adoptate, „se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei”.

De asemenea, proiectul prevede instituirea Registrului naţional de evidenţă informatizată a proprietăţilor forestiere la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea aplicării regimului silvic şi gestionării durabile a fondului forestier.

Sursa: g4media.ro