Ce pot face românii dacă angajatorul nu plătește SALARIUL: În cât timp se prescrie dreptul de a cere plata lefurilor restante

Printre întrebările frecvente adresate de români Inspecției muncii se regăsesc și cele referitoare la plata salariului de către angajatori.

Oamenii vor să afle, spre exemplu, dacă salariul este același lucru cu salariul de bază. În acest caz, răspunsul este categoric ”NU”: ”Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri”.

În dorința de a fi bine informați, românii întreabă, de asemenea, dacă salariul minim pe economie include sporul de vechime.

Și aici răspunsul este tot ”NU”: ”Salariul minim pe economie prevăzut prin hotărâre de guvern se referă doar la salariul de bază (tarifar)”, precizează Inspecția muncii.

Fluturașul

Alt aspect de interes este fluturașul, mai precis dacă este legal să nu primești acest document. ”În nicio lege nu este prevăzută obligația angajatorului de a elibera fluturaș de salariu”, au răspuns cei de la Inspecția Muncii.

Întrebare: Nu am semnat în nicio lună ștatul de plată, dar am primit salariul pe card. Este legal?

Răspuns: Da, angajatorul poate să achite salariul în cont, prin virament bancar.

Ce este de făcut

Întrebare: Ce este de făcut dacă angajatorul nu-mi plătește salariul?

Răspuns: Depuneți o sesizare la ITM în raza căruia se află sediul angajatorului. Dacă nici după ce ITM dispune măsura achitării salariului, angajatorul nu efectuează plata, trebuie să-l acționați în judecată la tribunalul din localitatea în care domiciliați sau aveți locul de muncă. Litigiul respectiv este scutit de timbru judiciar și de taxă judiciară de timbru. Atenție! Dreptul de a cere plata salariilor restante se prescrie în 3 ani!

Întrebare: Angajatorul are dreptul de a-mi opri bani din salariu?

Răspuns: Numai în baza unei hotărâri judecătorești definitive şi irevocabile.

Întrebare: Cât i se reține din salariu angajatului care are o poprire?

Răspuns: Maximum o treime din salariul net (în mână) și nu mai mult de jumătate din acesta dacă sunt mai multe popriri.

Sursa: dcbusiness.ro