Amenzi de până la 5000 de lei pentru românii care dețin aceste rase de câini : se schimbă legea în România

Legislația pentru posesorii de animale de companie va deveni semnificativ mai aspră pentru români în următoarea perioadă. O nouă inițiativă duce amenzile până la 5000 de lei pentru cei care au anumite tipuri de câini.

Ordonanța de Urgență nr.55/2002 prevede sancțiuni între 1500 și 3000 de lei pentru persoanele din România care își scot la plimbare câinii fără botniță, zgardă, lesă și ham, cu o mențiune foarte importantă. Amenzile respective sunt prevăzute doar pentru câinii periculoși, cei care atacă sau mușcă fără a fi provocați și cei care au fost antrenați pentru lupte. Un nou proiect de legea aflat acum în Senat, mărește semnificativ sancțiunile.

Amenzi mai mari pentru românii cu acești câini
În legislația din România, câinii periculoși sunt împărțiți în două categorii, în funcție de rasă, câinii de luptă și cei de atac, precum Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor. În a doua categorie intră American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

„Cetăţeanul obişnuit are de înfruntat pe străzi şi în parcuri încă o ameninţare, venită, de această dată, din partea câinilor cu stăpân”, au explicat inițiatorii propunerii legislative de ridicare a amenzii până la 5000 de lei, relatează jurnalul.ro. Un alt argument este că foarte mulți români continuă să iasă în continuare în locuri publice cu animale de companie fără botniță.

Inițiativa legislativă a plecat de la un grup de deputați PSD, Laura Vicol-Ciorbă, Nicolae Georgescu și Eugen Neaţă. Ca exemple pentru necesitatea acestui efort legislativ, cei trei au insistat pe incidentul nefericit din ianuarie 2023, când o femeie a fost ucisă de câini în aceeași zona Lacului Morii, în timp ce făcea sport, plus incidentul care a avut loc în februarie 2023, când doi câini de luptă (rasa Cane Corso) au atacat o femeie care se plimba cu câinele ei pe digul de la Lacul Morii. Câinii de luptă aveau stăpân, dar au scăpat din curtea lui.

Sursa – ziarulunirea.ro