Ziua Armatei Române marcată și în județul Hunedoara

La data de 25 octombrie 1944 Armata Română a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei care a reprezintat ultima etapă de eliberare a teritoriului actual al României, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. În această zi, generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, a decis să pornească ofensiva pentru a elibera orașul Carei și, totodată, ultimul colț de pământ românesc aflat sub ocupație maghiară din 1940. Astfel, generalul Gheorghe Avramescu a dorit să îi facă un cadou Regelui, care împlinea 23 de ani și care, cu două luni mai devreme, scosese România din războiul contra Națiunilor Unite și pornise lupta pentru eliberarea Transilvaniei de Nord.

Printr-un decret emis de autoritățile statului român în 1959, ziua de 25 octombrie a fost instituită ca Ziua Armatei Române. Ziua Armatei Române, stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959, marchează importanța și contribuția semnificativă a tuturor celor care servesc țara sub jurământ, dedicându-se apărării și securității României.

Evenimentul a fost marcat și în acest an, în cele mai importante localități ale României. Ziua Armatei Române a fost celebrată și în județul Hunedoara, în cadrul unui ceremonial public desfășurat la Monumentul Eroilor din municipiul Deva. Aici au fost prezenți reprezentanți ai cadrelor militare active și rezerviștii din cadrul Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Sarmizegetusa”, militari din cadrul Garnizoanei Deva a MApN, jandarmi, pompieri și polițiști. De asemenea, au fost prezente oficialități ale administrației publice locale și județene.

Prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian a transmis tuturor cadrelor militare și specialiștilor civili, aflați sub drapelul tricolor, aprecierea deosebită față de profesionalismul și dedicarea prin care își îndeplinesc zi de zi nobila misiune pusă în slujba românilor. „Cu recunoștință, mă înclin în fața memoriei celor care și-au dat viața pentru țară, pe câmpurile de luptă. Transmit respectele mele tuturor veteranilor de război care, cu onoare, credință și curaj au luptat pentru crezul suprem: atingerea idealurilor de libertate și independență. Armata este o instituţie fundamentală a statului, care contribuie în mod decisiv la credibilitatea României în lume şi se bucură de o mare încredere şi de mult respect din partea românilor. Transmit tuturor cadrelor militare și specialiștilor civili, aflați sub drapelul tricolor, aprecierea deosebită față de profesionalismul și dedicarea prin care își îndeplinesc zi de zi nobila misiune pusă în slujba României. La mulți ani, Armatei Române! La mulți ani, militarilor români și întregului personal al Armatei!”, a spus Petru Călin Marian, prefectul județului Hunedoara.

La rândul său, reprezentantul CJH, vicepreședintele Alin Țambă a adus în discuție dramele suferite de românii transilvăneni care, în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, au fost rupți din trupul țării și alipiți Ungariei horthyste. ”Atunci, la începutul toamnei anului 1940, în primele 11 zile ale ocupației fasciste hortyste, peste 1000 de români din nordul Transilvaniei au fost masacrați de militarii maghiari hothyști, mărturiile supraviețuitorilor fiind grăitoare vis-a-vis de crimele de război făcute de armata maghiară invadatoare. În memoria acestor adevărați eroi ai poporului român, am dat citire unor mărturi ale lui Gavril Butcovan, supraviețuitor al masacrului de la Ip (județul Sălaj). Amintirea acestor atrocități produse de armata maghiară fascistă, foarte greu de reprodus, nu trebuie uitate….pentru ca astfel de evenimente tragice să nu se mai repete NICIODATĂ în lume, în Europa, în Transilvania noastră iubită și în România noastră frumoasă și dragă. Pentru acești oameni eliberarea Transilvaniei din octombrie 1944 a fost o adevărată binecuvântare! Și această întregire a trupului țării a fost posibilă numai prin contribuția bravei armate românești și prin sacrificiul suprem al militarilor români!”, a declarat Alin Țambă, vicepreședintele CJH.

Manifestări dedicate marcării Zilei Armatei Române au mai avut loc, în județul nostru, și la Hunedoara, la Petroșani și Vulcan.