S-a dat startul celei de-a X-a ediții a Concursului județean de cultură generală ”Citești și câștigi!”

Ediția cu numărul zece a concursului județean de cultură generală ”Citești și câștigi!” a luat startul oficial în cadrul unui eveniment organizat, special în acest scop, de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” din Deva, joi, 16 noiembrie 2023, în sala „Europa” din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.

Evenimentul, organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Complexul Deva Mall și Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara, și cu ajutorul unor sponsori generoși – S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Cofetăria Arta Deva, Banca Comercială Română, Restaurant Castelo Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva, Pizzeria De la Casa Deva, DHS Bike Parts S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Ingeco S.R.L., The Refresh Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Supercom S.A., S.C. Top Tech S.R.L. Deva, Pizzeria Veneția Deva, reunește echipe de elevi din 24 de colegii și licee din județul Hunedoara, respectiv: Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara, Colegiul Economic „Hermes” Petroșani, Colegiul Național „Decebal” Deva, Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani, Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, Liceul „Prof. Bora Tit Liviu” Baru, Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” Hunedoara, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara, Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie, Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani, Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu, Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva, Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria, Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad, Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni, Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia, Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.

Începută în anul 2014, ca un concurs de cultură generală desfășurat între colegii și licee, această competiție a devenit din ce în ce mai populară, mai îndrăgită și a atras un număr tot mai mare de colegii și licee concurente.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva a inițiat proiectul Citești și câștigi! cu scopul mărturisit de a atrage un număr cât mai mare de tineri către carte, către lectură. ”Am pornit de la premisa cu valoare de adevăr incontestabil că cine citește devine tot mai câștigat, tot mai bogat din punct de vedere intelectual și spiritual. Iar rezultatele obținute an de an de către liceele concurente, de către elevi, au dovedit din plin că nu ne-am înșelat și concursul este deosebit de benefic pentru elevi pentru că le lărgește orizontul cultural.În fiecare an, concursul Citești și câștigi! s-a desfășurat sub o deviză menită să fie un imbold în plus pentru participanți, să promoveze valori etice cu puternic efect educativ. Așa am procedat și pentru actuala ediție a concursului și am decis ca figura luminoasă a lui Avram Iancu, de la a cărui naștere se vor împlini anul viitor 200 de ani, să ocupe un loc special în setul de întrebări la care concurenții vor răspunde. Este prinosul nostru de recunoștință, dragoste și prețuire pentru acest mare erou al națiunii române, pentru Crăișorul devenit adevărată icoană pentru orice român.Pornim într-o nouă călătorie în lumea cunoașterii, pornim într-o nouă călătorie în pagini de științe/generalități, artă/sport, literatură, geografie și istorie, călătorie în care, cu siguranță, liceenii noștri se vor dovedi a fi niște exploratori temerari.Fiecare ediție a acestui concurs ne-a întărit convingerea că proiectul amplu pe care l-am inițiat în urmă cu câțiva ani este o adevărată reușită în primul rând pentru beneficiarii lui: elevii”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

Prezenți la eveniment, partenerii și sponsorii concursului au rostit cuvinte de apreciere la adresa acestei inițiative a bibliotecii județene: Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara, Maria Ștefănie, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, Septimiu Lascău, administrator, S.C. Anorom S.R.L., Ionel Igna, director, Banca Comercială Română, Sucursala Județeană Hunedoara, Sorin Nădăban, administrator punct de lucru, S.C. Top Tech S.R.L. Deva, Gelu Fona, director general, DHS Bike Parts S.R.L., Marius Mutulescu, director, Rom Insurance – Broker de Asigurare, și Ion Angalita, director, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva.

”Felicit conducerea Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” pentru succesul de care se bucură această competiție în rândul elevilor, pentru implicarea în atragerea tinerilor spre lectură și pentru alegerea inspirată a temelor de concurs. Oricât de utilă ar fi tehnologia, oricât de mare ar fi tentația de a ne ușura activitatea apelând la mediul on line, cititul rămâne una dintre principalele preocupări care cultivă în mod deosebit spiritul. Cititul are o importanță semnificativă în dezvoltarea personală și intelectuală a unei persoane. Este o activitate care nu numai că oferă informații și cunoștințe, dar și stimulează imaginația și creativitatea. Cititul este o modalitate esențială de a investi în propria dezvoltare intelectuală și emoțională. Urez succes tuturor elevilor!”, a spus, în discursul său, Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Juriul concursului este asigurat de Biblioteca Județeană, fiind format din: Ioan Sebastian Bara, manager, Luminița Mioara Vulcan, șef Serviciu Relații cu Publicul, Diana Ferencz, bibliotecar, Camelia Mestecănean, bibliotecar, Sorin Pascu, bibliotecar, Diana Trif, bibliotecar, Mihaela Țoța, bibliotecar și Daniel Oprean, analist programator.

Concursul județean de cultură generală „Citești și câștigi!”, organizat de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, s-a bucurat, de la un an la altul, atât de aprecierea participanților, a concurenților, cât și de prețuirea deosebită a publicului, deoarece concursul se desfășoară în timp real, fiind transmis în direct. Câștigător va fi cel mai bun echipaj, vor câștiga elevii care vor da dovadă că au înțeles semnificația genericului acestui concurs: au citit și au câștigat. Iar premiile vor fi pe măsura succesului câștigătorilor.

”De altfel, se poate afirma că, în realitate, fiecare echipă participantă va avea foarte mult de câștigat, își va îmbogăți tezaurul de cunoștințe, fiecare elev își va mai așeza o cărămidă la temelia culturii generale. Noi, biblioteca județeană, am dat dovadă de preocupare permanentă, de atenție specială și profesionalism pentru calitatea înaltă a concursului, iar acest demers al nostru a fost corect perceput și iată-ne acum la a X-a ediție pe care am pregătit-o cu același profesionalism și aceeași seriozitate ca de fiecare dată. Echipa de bibliotecari a pregătit seturi de întrebări de diferite grade de dificultate din cinci domenii: științe/generalități, artă/sport, literatură, geografie și istorie. Întrebările au fost în așa fel formulate încât răspunsul să poată fi găsit în bibliografia indicată concurenților, o bibliografie foarte bogată și cuprinzătoare. Noi am conceput acest concurs cu scopul de a trezi dragostea elevilor pentru lectură și cunoaștere, de a-i obișnui cu spiritul de competiție și fairplay. Toate edițiile au fost urmărite cu mare interes, transmiterea concursului în direct pe internet fiind un real avantaj, iar ecourile care au ajuns la noi au fost deosebit de favorabile”, a mai spus Ioan Sebastian Bara.

Pentru participanți s-au us în joc următoarele premii: pentru locul I – 8 bărci pneumatice cu motor sprint, pentru locul al II-lea – 8 bărci pneumatice cu motor clasic, pentru locul al III-lea – 8 plăci de surf cu vâslă pentru ape stătătoare, pentru locul al IV-lea – 8 trotinete non-electrice și căști de protecție, vouchere a câte o băutură răcoritoare, 192 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care vor fi atribuite prin tragere la sorți chiar în ziua marii finale.

Toate etapele concursului „Citești și câștigi!” vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva și pe postul de televiziune HD 365, iar apoi vor fi difuzate pe postul de televiziune Antena 3 Deva, începând cu data de 13 februarie 2024, când va avea loc prima confruntare, până în data de 18 aprilie, ziua marii finale.

Începând cu acest an, concursul județean de cultură generală Citești și câștigi! este marcă înregistrată a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci pe o perioadă de 10 ani.