Universitatea din Petroșani face parte din universitățile care oferă condiții de cazare și de studiu excelente pentru studenți, dar și oportunități de studiu la standarde europene

Universitatea din Petroșani face parte din universitățile care oferă condiții de cazare și de studiu excelente pentru studenți, dar și oportunități de studiu la standarde europene

Preocupările de dezvoltate permanentă a resurselor educaționale, motivaționale și administrative ale Universității din Petroșani au în centrul atenției comunitatea studențească.

Dacă privim înapoi în timp, cu doar un deceniu în urmă, ne putem aduce aminte că în perioada primului deceniu al mileniului III, pe fondul unui trend descrescător al interesului studenților față de instituția de învățământ superior din Valea Jiului, în comunitatea academică de la Petroșani se vorbea despre comasarea sau afilierea Universității din Petroșani cu alte instituții de învățământ superior, fapt care ar fi consemnat practic desființarea acesteia ca universitate de sine stătătoare.

Din fericire, o abordare serioasă a situației de către noua echipă managerială condusă de prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, în care promovarea ofertei educaționale și atuurilor universității a fost însoțită de alte măsuri pentru creșterea atractivității instituției de învățământ superior din Valea Jiului și creșterea continuă a calității activităților didactice, completate de modernizarea campusului universitare au condus, în cele din urmă, la revenirea Universității din Petroșani în atenția tinerilor absolvenți, numărul de studenți, masteranzi și doctoranzi fiind acum într-o permanentă creștere.

În prezent, cifra totală a studenților de la această universitate este de peste 4000, fără a lua în calcul cei de la cursurile postuniversitare, care duc cifra celor care studiază aici la aproape 4500 de persoane. Aceștia au la dispoziție nu mai puțin de a 22 de specializări la învățământul de licență, 22 specializări la învățământul de masterat și 4 specializări de doctorat.

De ce aleg studenții Universitatea din Petroșani? Un posibil răspuns vine chiar de la Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), care a finalizat de curând un studiu privind echitatea facilităților de cazare oferite studenților din instituțiile de învățământ superior din România. Potrivit acesteia, Universitatea din Petroșani (UPET), face parte din universitățile care oferă condiții de cazare excelente pentru studenți. Conform cercetării, UPET are peste 50% dintre locurile de cazare în camere de câte două locuri și a reușit să soluționeze toate cererile de cazare ale studenților. Conform ANOSR, la Petroșani, peste 70% din locurile în cămine sunt ocupate, toate căminele sunt folosite, iar un student cu bursă socială folosește doar aproximativ 35% din cuantumul acesteia pentru acoperirea ”celei mai mici regii de cazare”.

Evident, rectorul Sorin Mihai Radu se declară mulțumit de clasarea Universității din Petroșani în acest studiu al ANOSR.

”Sunt mulțumit de clasarea foarte bună a universității noastre. Sigur că rezultatele acestea vin ca urmare a acțiunilor, investițiilor și activităților zilnice pe care le derulăm în campusul universitar. Avem în funcțiune 5 cămine dintre care două au inclusiv mini-bucătărie în cameră, în care cazăm studenții străini și studenții familiști. Condițiile de cazare de la noi sunt la standarde foarte bune în toate căminele pe care le punem la dispoziția studenților. În plus, la dispoziția studenților avem și cantina, unde își pot face abonament. Toate clădirile noastre sunt modernizate și curățenia este asigurată zilnic de salariații noștri”, spune prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu.

Campusul universitar de la Petroșani, unul dintre cele mai frumoase din țară, nu este însă singurul atu pe care-l au studenții care aleg această universitate pentru a-și desăvârși educația. Investiții fără precedent în ultimii 30 de ani au fost făcute aici, în ultimii ani, în modernizarea sălilor de curs, amfiteatrelor, laboratoarelor și atelierelor, dar și în dotarea acestora cu aparatură, echipamente și materiale didactice de ultimă generație. Totul, ca urmare a unor investiții din fonduri europene, completate de cele naționale și proprii, al căror cuantum este de zeci de milioane de euro.

Și în plan educațional, diversitatea programelor ERASMUS+ la care se adaugă integrarea Universității din Petroșani în consorțiul academic EURECA PRO și parteneriatul cu alte zeci de universități din Europa și din întreaga lume creează nu doar oportunități deosebite pentru studenți de a studia în mari centre universitare ale lumii, ci au avut ca efect revenirea Universității din Petroșani în atenția studenților din străinătate care doresc să studieze aici.

Toate acestea sunt efecte ale unei viziuni și acțiuni a întregului corp profesoral, în parteneriat cu echipa de management a Universității din Petroșani, care au readus această instituție de învățământ superior în prim-plan, într-o competiție reală cu marile centre universitare ale țării și, mai ales, în atenția studenților atrași acum , în număr tot mai mare, de la un an la altul, atât de oferta educațională diversă, dar și de condițiile de învățare, de cazare și de petrecere a timpului liber pe care le găsesc în Valea Jiului, la Universitatea din Petroșani.