Conducerea ADTI Valea Jiului a prezentat statusul depunerii și avizării primelor proiecte depuse pe Programul pentru Tranziție Justă

Conducerea ADTI Valea Jiului a prezentat statusul depunerii și avizării primelor proiecte  depuse pe Programul pentru Tranziție Justă

Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, care îndeplinește calitatea de președinte al Asociației pentru Dezvoltarea Teritorială Integrată (ADTI) Valea Jiului, împreună cu directorul executiv al acestei asociații, Alexandru Kelemen au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la finalul săptămânii la Petroșani, statusul depunerii și avizării primelor proiecte depuse de reprezentanți ai mediului de afaceri din Valea Jiului în cadrul axei de finanțare din Programul pentru Tranziție Justă al Uniunii Europene, program cu fonduri dedicate acestei regiuni.

Potrivit datelor prezentate, până la acest moment au fost depuse un număr de 17 proiecte care au primit aviz favorabil pentru dezvoltarea unor proiecte majoritar în domeniul turismului, dar și al producției și serviciilor.

Alexandru Kelemen, director al ADTI Valea Jiului a arătat că regiunea noastră beneficiază în acest program pentru Tranziție Justă de o alocare financiară dedicată, atât pentru zona IMM-urilor, cât și pentru cea a microîntreprinderilor. Mai mult, după lansarea ghidurilor și deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor pentru IMM-uri, la nivelul autorității de management s-a luat decizia prelungirii datei de depunere a proiectelor pentru acțiunea „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” – componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, noul termen limită de depunere fiind 20 aprilie 2024. ”Este o măsură necesară, având în vedere că o bună parte din proiectele depuse sau pentru care există un interes din partea mediului de afaceri vizează realizarea de construcții, de noi capacități de producție ori de cazare, fapt care necesită obținerea unor avize, am luat decizia de a prelungi cu o lună termenul de depunere a proiectelor pentru a da timpul necesar tuturor celor care vor să aplice pe acest proiect să-și poată obține aceste avize și să depună documentațiile fără a avea o presiune a timpului insuficient”, a spus Alexandru Kelemen.

În același timp, reprezentanții ADTI Valea Jiului se arată încântați de faptul că există un interes real al mediului de afaceri față de acest program de finanțare și, mai ales, că în bună parte, cei interesați sunt oameni nou veniți în business, ceea ce constituie un fapt încurajator privind succesul acestui program de finanțare.

”Cel mai important lucru este că încercăm ușor-ușor să implementăm tuturor investitorilor sau oamenilor care vor să creeze un start-up sau celor cu spirit antreprenorial, această mentalitate că nu mai trebuie să așteptăm să ne vină de undeva niște bani,  ci că trebuie să ne gândim și să acționăm pentru a iniția propria noastră afacere, pentru a dezvolta propria afacere și pentru a atrage finanțare pentru aceasta din programele disponibile în acest scop. Iar ADTI este un partener pentru toți acești oameni cu spirit antreprenorial șiu cu dorința de a face ceva pentru dezvoltarea economică a Văii Jiului”, spune președintele ADTI-VJ, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu.

Acesta dă asigurări că, în calitate de integrator și structură de guvernanță a ITI,  scopul ADTI-VJ este și acela de a informa comunitatea din Valea Jiului cu privire la derularea programelor din Programul pentru Tranziție Justă dar și a altor programe de sprijin financiar, guvernamental sau european, pentru mediul de afaceri din regiune.

La rândul său, Alexandru Kelemen, directorul executiv al acestei asociații arată că, la nivelul acestei structuri există un Servici Help-desk care a stat și stă la dispoziția acelor antreprenori ce s-au arătat ori se arată interesați să dezvolte noi afaceri la nivelul regiunii Văii Jiului. ”Știm că sunt încă mulți oameni care au idei de afaceri, au dorința de a dezvolta afaceri dar încă au o reținere în a aplica pentru finanțările disponibile prin programele europene. Este adevărat că poate există o birocrație încă excesivă la procedurile de accesare a fondurilor, însă noi căutăm să venim în sprijinul tuturor celor interesați, pe care-i încurajăm să vină să se intereseze de oportunitățile și șansele pe care le au, să vină cu ideile lor de afaceri, cu propuneri pe baza cărora să putem contribui la elaborarea ghidurilor de finanțare pe axele disponibile care urmează să fie deschisă, astfel încât rata de succes a acestui Program european de Tranziție Justă să fie una cât mai mare”, a mai spus Alexandru Kelemen.

Conducerea ADTI-VJ va informa, periodic, mediul de afaceri și, în general, opinia publică din Valea Jiului asupra etapelor de derulare a PTJ, asupra modalităților de accesare a fondurilor și asupra interesului manifestat de mediul de afaceri care este principalul destinatar al fondurilor de dezvoltare alocate de UE în acest ambițios program de tranziție economică și socială a fostelor regiuni miniere.