Atacat dur, PSD s-a răzgândit: cetăţile dacice să rămână la CJ Hunedoara

 

PSD face un pas înapoi după ce a întâmpinat o reacţie dură din partea liderului liberal Bogdan Ţîmpău în cazul unui proiect legislativ extrem de controversat ce vizează cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

tampau

“În cadrul ședinței de astăzi, miercuri, 2 martie, a Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, președintele PSD, Liviu Dragnea, a reafirmat poziția mea și a colegilor mei cu privire la acest proiect de lege. Credem că este de datoria noastră să conservăm cu responsabilitate aceste vestigii de valoare excepțională, aflate în patrimoniul cultural al umanității, și fac apel către toți deputații, indiferent de culoarea politică, să țină cont de interesul public, de dezvoltarea durabilă, cu alte cuvinte de binele național, și să nu dea curs unei inițiative legislative care a pornit cu bune intenții, însă a ajuns într-un alt punct, cel al intereselor personale, pe care PSD nu și-l asumă”, a anunţat deputatul PSD Marian Neacşu. Acesta a nuanţat şi a subliniat că Grupul Parlamentar al PSD își retrage susținerea și va respinge propunere legislativă privind stabilirea unor măsuri pentru protejarea, conservarea și punerea în valoare a cetăților dacice din Munții Orăștiei. “Proiectul a fost inițiat de Grupul Minorităților, între semnatari fiind și deputatul PSD, Ionuț Vulpescu, la momentul respectiv ministru al Culturii. Acest fapt ne-a dat încredere că obiectivele istorice aflate în cauză vor primi atenția cuvenită din partea Ministerului Culturii. Însă, având în vedere contextul actual, PSD nu va promova acest proiect de lege”, a mai spus demnitarul menţionat care spune că PSD doreşte ca aceste vestigii de importanță extraordinară pentru cultură și istoria României să rămână în administrarea Consiliului Județean Hunedoara. “Având în vedere faptul că proiectul pilot privind trecerea sitului arheologic Sarmisegetusa Regia din administrarea Ministerului Culturii în cel al Consiliului Județean Hunedoara, prin Hotărâre de Guvern, semnată de fostul prim-ministru PSD, Victor Ponta, în anul 2012, a avut rezultate remarcabile (fiind asigurată paza corespunzătoare, fiind executate amenajări binevenite, fiind finalizată anul trecut asfaltarea unui drum de 19 km care face posibil accesul turiștilor), vom susține acest model administrativ.

În cadrul ședinței de astăzi, miercuri, 2 martie, a Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, președintele PSD, Liviu Dragnea, a reafirmat poziția mea și a colegilor mei cu privire la acest proiect de lege. Credem că este de datoria noastră să conservăm cu responsabilitate aceste vestigii de valoare excepțională, aflate în patrimoniul cultural al umanității, și fac apel către toți deputații, indiferent de culoarea politică, să țină cont de interesul public, de dezvoltarea durabilă, cu alte cuvinte de binele național, și să nu dea curs unei inițiative legislative care a pornit cu bune intenții, însă a ajuns într-un alt punct, cel al intereselor personale, pe care PSD nu și-l asumă”, este noua părere a social democraţilor, exprimată de deputatul Marian Neacșu.

De precizat că proiectul de la care s-au iscat contrele politice, inițiat de parlamentari PSD și ai Minorităților, prevedea înfiinţarea unei noi agenţii centrale cu rol de administrare a cetăților dacice, președintele acesteia având rang de secretar de stat.  Proiectul a  stârnit însă opoziţia liberalior care, prin vocea deputatului Bogdan Timpău, au anunțat că se vor opune acestui proiect de lege. Ţîmpău a spus că PSD a promis că va retrage acest proiect de lege, dar, în schimb, promovează un dublu limbaj. Unul la nivel local, prin liderii hunedoreni care s-au pronuntă împotrivă proiectului, și un alt limbaj, la nivel parlamentar, unde proiectul de lege își urmează traseul legislativ.

 

[slideshow_deploy id=’20328′]