S-a dat startul ediției a VIII-a a concursului județean de lectură ”Citești și câștigi!”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara și cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara a organizat miercuri, 17 noiembrie 2021, festivitatea de deschidere a celei de-a VIII-a ediții a concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!”.

Începută în anul 2014, ca un concurs de cultură generală desfășurat între colegii și licee, această competiție a devenit din ce în ce mai populară, mai îndrăgită și a atras un număr tot mai mare de colegii și licee concurente. Ediția din acest an aduce în fața juriului echipe din 25 de colegii și licee din județul Hunedoara, respectiv:

 1. Liceul Teoretic „Avram Iancu” – Brad
 2. Liceul Tehnologic „Ovid Densusianu” – Călan
 3. Colegiul Național „Decebal” – Deva
 4. Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” – Deva
 5. Liceul cu Program Sportiv „Cetate” – Deva
 6. Liceul de Arte „Sigismund Toduță” – Deva
 7. Liceul Tehnologic „Transilvania” – Deva
 8. Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” – Deva
 9. Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” – Geoagiu
 10. Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” – Hațeg
 11. Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” – Hunedoara
 12. Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” – Hunedoara
 13. Liceul Tehnologic „Matei Corvin” – Hunedoara
 14. Liceul Teoretic „Traian Lalescu” – Hunedoara
 15. Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” – Hunedoara
 16. Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” – Ilia
 17. Liceul Teoretic „Mircea Eliade” – Lupeni
 18. Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” – Orăștie
 19. Colegiul Economic „Hermes” – Petroșani
 20. Colegiul Național „Mihai Eminescu” – Petroșani
 21. Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” – Petroșani
 22. Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” – Petroșani
 23. Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” – Simeria
 24. Liceul Tehnologic „Retezat” – Uricani
 25. Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” – Vulcan

Concursul județean de cultură generală „Citești și câștigi!”, organizat de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, s-a bucurat, de la un an la altul, atât de aprecierea participanților, a concurenților, cât și de prețuirea deosebită a publicului, deoarece concursul se desfășoară în timp real, fiind transmis în direct. ”Câștigător va fi cel mai bun echipaj, vor câștiga elevii care vor da dovadă că au înțeles semnificația genericului acestui concurs: au citit și au câștigat. Iar premiile vor fi pe măsura succesului câștigătorilor. De altfel, se poate afirma că, în realitate, fiecare echipă participantă va avea foarte mult de câștigat, își va îmbogăți tezaurul de cunoștințe, fiecare elev își va mai așeza o cărămidă la temelia culturii generale. Noi, Biblioteca Județeană, am dat dovadă de preocupare permanentă, de atenție specială și profesionalism  pentru calitatea înaltă a concursului, iar acest demers al nostru a fost corect perceput și iată-ne acum la a VIII-a ediție pe care am pregătit-o cu același profesionalism și aceeași seriozitate ca de fiecare dată. Echipa de bibliotecari a pregătit seturi de întrebări de diferite grade de dificultate din cinci domenii: științe/generalități, artă/sport, literatură, geografie și istorie. Întrebările au fost în așa fel formulate încât răspunsul să poată fi găsit în bibliografia indicată concurenților, o bibliografie foarte bogată și cuprinzătoare”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.

Invitat la festivitate de deschidere a acestei competiții educaționale, administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram a avut cuvinte de apreciere la adresa acestei inițiative a Bibliotecii Județene și și-a exprimat bucuria că instituția pe care o reprezintă a sprijinit încă de la prima ediție această activitate cultural-educativă a bibliotecii, așa cum, de altfel, sprijină toate activitățile culturale ale instituției noastre. ”Am apreciat această inițiativă de a organiza un concurs de cultură generală de o asemenea anvergură încă de la primele ediții, fiind convins că elevii participanți au numai de câștigat. Consiliul Județean Hunedoara sprijină această activitate cultural-educativă a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu”, așa cum, de altfel, sprijinim toate inițiativele acestei instituții. Sunt încântat să constat că acest concurs se bucură de la o ediție la alta de un succes tot mai mare, de un interes sporit pe rețelele de socializare, că este urmărit și apreciat. Concursul „Citești și câștigi!” are marele merit de a atrage tinerii către carte, către lectură, lucru cu atât mai lăudabil cu cât mediul online este un redutabil concurent. Apreciez în mod deosebit profesionalismul cu care este organizat concursul, preocuparea conducerii Bibliotecii de a le oferi elevilor prilejul de a afla atâtea informații care nu se regăsesc mereu în manualele școlare, dar și entuziasmul tinerilor. Urez din toată inima succes participanților, să câștige cei mai buni!”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” a inițiat acest concurs cu scopul de a trezi dragostea elevilor pentru lectură și cunoaștere, de a-i obișnui cu spiritul de competiție și emulație. Dincoklo însă de acest aspect, concursul aduce și premii pe măsură, grație unor generoși sponsori, care s-au alăturat acestui proiect. Și ediți a aVIII-a este dotată cu premii consistente oferite atât de Consiliul Județean Hunedoara, cât și de sponsorii: Cofetăria Arta Deva, S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Banca Comercială Română, Bistro Lex Deva, Restaurant Castelo Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva, Restaurant Etiquette Deva, Eurosport DHS S.A., Magazin Fishing Center Deva, Ingeco S.R.L., The Refresh Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Supercom S.A., S.C. Top Tech S.R.L. Deva. Astfel, pentru locul I sunt oferite 8 biciclete eliptice speciale, pentru locul al II-lea – 8 Spin Bikes, pentru locul al III-lea – 8 steppere cu ghidon, pentru locul al IV-lea – 8 pachete de fitness (fiecare pachet conținând un covoraș yoga Exclusive Plus, o roată de exerciții dublă și o coardă de sărituri Speed), alte 8 locuri în Tabăra Națională de Istorie și Civilizație Dacică și Romană de la Costești  vor reveni câștigătorilor Premiului juriului, iar toți participanții vor primi vouchere a câte o băutură răcoritoare, 200 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care vor fi atribuite prin tragere la sorți chiar în ziua marii finale.

Juriul concursului este asigurat de Biblioteca Județeană, el fiind format din: Ioan Sebastian Bara, manager, Luminița Mioara Vulcan, șef Serviciu Relații cu Publicul, Diana Ferencz, bibliotecar, Camelia Mestecănean, bibliotecar, Sorin Pascu, bibliotecar, Diana Trif, bibliotecar, Mihaela Țoța, bibliotecar, Daniel Oprean, analist programator.

Organizatorii arată că interesul pentru acest concurs este foarte mare, de aceea el va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a instituției începând cu data de 14 februarie 2022, când va avea loc prima confruntare, până în data de 19 mai 2022, data marii finale.