Petrileanul Iulian Jitea este câștigătorul Marelui Trofeu al Festivalului ”Crinul de piatră din Parâng” din 2023

Cea de-a șasea ediție a festivalului-concurs ”Crinul de piatră din Parâng”, desfășurat în zilele de 8, 9  și 10 decembrie 2023 la Sala de marmură a Primăriei municipiului Petroșani și-a desemnat laureații.

Evenimentul, organizat de Asociația Culturală ”Lirica” din Petroșani, sub coordonarea inimoșilor promotori ai educației și culturii artistice din Valea Jiului, prof. Tiberiu Coconeț și soția acestuia, Jana Coconeț, a adus în fața juriului și a publicului peste 100 de concurenți, tineri artiști din Valea Jiului, dar și din alte zone ale țării.

Un juriu format din oameni cu certe valențe în domeniul artei spectacolului, de la prof. Tiberiu Coconeț sau reputatul rapsod popular Robert Târnăveanu și până la apreciații dascăli și promotori ai cântecului popular românesc Andreea Silochi, Rodica Popa Comăniciu, Maria Dan Păucean sau Ramona Prisecaru, au evaluat evoluția fiecărui concurent.

Celor mai buni dintre concurenți, pe categorii de vârstă și secțiuni de concurs (muzică populară, muzică ușoară, muzică instrumentală, muzică clasică, muzică folk, muzică patriotică etc.) le-au fost înmânate diplome și medalii, iar laureaților fiecărei secțiuni le-au fost atribuite și trofeele festivalului.

Câștigător al Marelui Premiu și al trofeului ”Crinul de piatră din Parâng” din acest an a fost desemnat tânărul artist petrilean Iulian Jitea, membru al Asociației Culturale Lirica. Trofeul junior i-a revenit tinerei soliste Daria Dănilă, iar trofeul ”Tiberiu Coconeț” a fost câștigat de Bogdan Mihăilă.  ”A fost o ediție cu foarte mulți concurenți dar și cu o valoare artistică ridicată, fapt care a făcut destul de dificilă misiunea juriului. În final, cred că toți cei prezenți la acest eveniment artistic au avut de câștigat, dincolo de trofee, medalii, diplome și premii, în primul rând prin oportunitatea de a putea evolua pe o scenă artistică, în fața unui juriu profesionist și în fața unui public admirabil. Tuturor, le mulțumim pentru că au dat viață acestei noi ediții a festivalului nostru, unul care-și propune să descopere și să încurajeze tinerii care studiază muzica și care-și doresc să dezvolte o carieră artistică”, a declarat prof. Tiberiu Coconeț, președintele Asociației Culturale ”Lirica” Petroșani.

În cele trei zile de festival, pe lângă spectacolul artistic oferit de competitori, publicul a avut ocazia de a-i admira și a-i aplauda pe membrii juriului, dascăli și, în același timp, admirabili artiști precum: Robert Târnăveanu, Rodica Popa Comăniciu, Andreea Silochi, Maria Dan Păucean sau Ramona Prisecaru, dar și foști laureați ai acestui festival, precum: Elena Mojoatcă, Sara Văduva și Rebeca Negoi. În spectacol au susținut un recital instrumental deosebit de apreciat și membri ai Ansamblului ”Piatra Crinului din Parâng” al Asociației Culturale ”Lirica” din Petroșani.

Tuturor, felicitări și sinceră admirație !