Artistul Petru Birău duce tradițiile și arta momârlănească în Germania

PlakateFundația Culturală ”Ianza-Art Inter-Cultural” și Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează expoziția ”ARTĂ, ISTORIE ȘI TRADIȚIE DIN ROMÂNIA” avându-l ca autor pe reputatul artist plastic și promotor al tradițiilor momârlănești din Valea Jiului, PETRU ILIE BIRĂU.

 Vernisajul va avea loc marți 21 martie 2017, ora 17.30,  la Galeria Ianza-Art din Marktrodach, Kleinvichtach 17 din Germania, al cărei curator este un alt remarcabil artistplastic al Văii Jiului, Cristian-Sergiu Ianza.

Expoziția va consta din picturi și fotografii artistice ale artistului Petru Birou și va cuprinde, printre exponate, o serie de costume populare  monârlănești.

Petru Ilie Birău s-a născut în 1966 la Cimpa, jud. Hunedoara. Este absolvent al Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, secția Pedagogia Artelor Plastice și Decorative. Are un master în pictură la Universitatea de Vest din Timișoara și este doctor în Arte Vizuale la Universitatea de Vest din Timișoara. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Târgu-Jiu.

Începând cu anul 1993 a avut mai multe expoziții personale în România și Franța.

birau”Comunitatea momârlanilor, sursa de inspirație a artistului, dăinuiește pe dealurile și munții Văii Jiului din vremuri străvechi. Denumirea provine din termenul maghiar ,,maradvany” care înseamnă rămășiță sau rămașița, adică dacii rămași, aproape neschimbați din timpul lui Decebal. Vestimentația lor fiind asemănătoare cu a celor de pe basorelieful Columnei lui Traian din Roma.  Momârlanii au portul popular specific și câteva obiceiuri unice în spațiul românesc, pe care Petru Ilie Birău le prezintă cu acribie în lucrările sale”, explică Cristian- Sergiu Ianza.

Deși nu este primul de acest fel, evenimentul este sigur unul inedit pentru germanii din nordul Bavariei, în cunoașterea artei, culturii și tradițiilor din România.

momarlani tineri birau

[slideshow_deploy id=’13837′]