Comunitatea maghiară din Petroșani a sărbătorit ”Balul strugurilor”

udmr1Eveniment tradițional în rândul comunităților maghiare din Vale Jiului, ”Balul strugurilor” a fost și în acest an sărbătorit la Petroșani. Evenimentul  avut loc vineri după-amiază, la Cantina Universității din Petroșani, într-o atmosferă specifică acestui tip de activități culturale ce poartă amprenta organizatorică a UDMR Petroșani.
Potrivit președintelui UDMR Petroșani, Eduard Wersanski, nu mai puțin de 140 de oameni (în special membri ai comunității maghiare din Petroșani, dar nu numai !) au răspuns invitației lansate de organizatorii acestui eveniment – UDMR Petroșani și Asociația Umanitară Carbo Gremium. ”A fost o seară specială, cu distracție care s-a prelungit preț de 6 ore, în care s-a cântat, s-a dansat și au fost derulate o serie de concusuri specifice acestui tip de distracție din cadrul căruia nu a lipsit apreciatul moment al tombolei participanților, premiul fiind în mod tradițional un coș ornamental superb, cu struguri”, ne-a declarat Eduard Wersanski, organizator al evenimentului.
Atmosfera de spectacol a fost întregită de recitalul artistic deosebit de apreciat al formației ”Trio Forte” din Deva.
La Balul Strugurilor de la Petroșani au participat, în calitate de invitați speciali, primarul municipiului Petroșani – Tiberiu Iacob Ridzi și președintele executiv al UDMR Hunedoara – Lörincz Széll.
udmr2”Eu particip cu mare plăcere, întotdeauna, la momentele festive organizate de comunitatea maghiară din municipiul Petroani, pentru că aici buna dispoziție este mereu molipsitoare și vreau să-i felicit pe organizatori pentru felul în care reușesc să dea viață și culoare acestui tip de evenimente care nu fac altceva decât să sudeze relațiile dintre membri acestei comunități. În altă ordine de idei, eu consider că rolul comunității maghiare din Petroșani în bunul mers al lucrurilor din orașul nostru este unul determinant, iar exemplul lor de conexiune este unul din care putem învăța cu toții”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Pentru preşedintele executiv al UDMR jud. Hunedoara, Széll Lörincz, acest tip de evenimente cultural-artistice sunt elemente care țin de însăși buna conviețuire dintre comunitățile de maghiari și români din Valea Jiului. ”De-a lungul activității mele, am organziat foarte multe astfel de baluri ale strugurilor și pot să vă spun că, de fiecare dată, la Petroșani, la Lupeni sau la Vulcan ori în oricare altă localitate hunedoreană în care UDMR organizează astfel de baluri, sunt prezenți nu doar maghiari, ci și foarte mulți cetățeni din comunitatea românească, majoritară în orașele din Valea Jiului și județul Huneodara. Iar experiența acestor evenimente ne-a dovedit că aici s-au legat foarte multe prietenii între maghiarii și românii care se întâlnesc și se distreză în cadrul acestora. Așa a fost și anul acesta la Petroșani și-i felicit pe organizatori pentru reușita acestui frumos bal al strugurilor”, a declarat Lörincz Széll.
udmr3