Caravana Salvital a reluat consultațiile medicale în județul Hunedoara

Caravana Salvital a reluat consultațiile medicale în județul Hunedoara

Un proiect inițiat în anul 2020 de Asociația Salvital Hunedoara și susținut de Consiliul județean Hunedoara oferă, în mod special, hunedorenilor din zonele rurale oportunitatea de a beneficia gratuit de servicii medicale, cu sprijinul unor medici voluntari angrenați în acest program pentru sănătate, realizat pentru prima oară în România în județul nostru.

În egală măsură, din anul 2021, parteneriatul dintre Asociația Salvital și CJH a condus și la dezvoltarea primului serviciu de telemedicină din România, prin intermediul căruia locuitorii județului Hunedoara au oportunitatea de a beneficia de consultații medicale de la distanță, sistemul fiind bazat pe utilizarea tehnologiei informației și a comunicațiilor, în situații în care cadrul medical și pacientul se află în locații greu accesibile.

În general, prin intermediul Caravanei Salvital, se oferă următoarele servicii medicale:

  • Electrocardiogramă – EKG – identificare probleme cardio;
  • Spirometrie – identificare probleme pulmonare;
  • INR- probă din sânge pentru persoanele care au tratament cu anticoagulante;
  • Măsurare tensiune arterială, măsurare temperatură, măsurare glicemie;
  • Hemoglobină glicozilată – evaluare și monitorizare a controlului glicemic, la pacientii cu diabet zaharat;
  • Determinare indice braț – gleznă – identificarea unei boli arteriale periferice (BAP);
  • Osteodensitometria- măsurarea densității osoase.

Din 2021, au fost consultați aproape 9.000 de hunedoreni din peste 325 de localități iar această activitate are loc periodic, constant, în județul Hunedoara.

Președintele CJH, Laurențiu Nistor spune că proiectul va continua și, mai mult decât atât, un An Nou vine cu servicii noi, astfel că, pe lângă procedurile medicale cu care hunedorenii sunt deja obișnuiți, oamenii pot beneficia de consultații legate de testarea auzului și de măsurarea densității osoase. ”Felicit medicii și întreg personal medical pentru consecvență! Consiliul Județean Hunedoara va sprijini în continuare activitatea Asociației Salvital pentru ca hunedorenii să beneficieze constant de aceste servicii medicale”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Acesta a fost, de altfel, prezent, în primele zile ale anului 2024, împreună cu administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram și cu președintele Asociației Salvital, Petru Mărginean, în comuna Clopotiva, acolo unde au avut loc primele activități din acest an ale ”Policlinicii mobile” Salvital.

Consultațiile s-au desfășurat la Căminul Cultural din localitate unde zeci de oameni, de toate vârstele, au venit pentru a fi consultați de medicii și paramedicii din cadrul caravanei Salvital. Dr. Mioara Pavel spune că, în rândul celor care au venit la caravana Salvital, unii nu au fost consultați de un medic de peste 5 ani, alții au aflat că suferă de boli grave, care necesită tratament complex de specialitate. Tuturor li s-au făcut gratuit, la fața locului, investigații complexe, care altfel ar fi necesitat deplasarea în orașe, programări pentru consultații la policlinici sau la cabinete private.

Consultațiile medicale ale Caravanei Salvital vor continua, pe tot parcursul acestui an. În perioada imediat următoare, după Clopotiva și Râu de Mori, unde deja au avut loc întâlniri ale medicilor cu pacienții, vor urma localitățile Vața de Jos și Hărău, săptămâna viitoare, urmând ca, rând pe rând, toate localitățile hunedorene să beneficieze de astfel de servicii medicale oferite de Consiliul județean Hunedoara, prin intermediul Asociației Salvital, fondator al serviciului SMURD în România.