Premiantul de sâmbătă – ediția 108

Există oameni printre noi de a căror strădanii ne bucurăm fără să realizăm eforturile acestora. Ei își trăiesc viețile cu demnitate, își hrănesc emoțiile și își domolesc tristețile departe de notorietate, dar asta nu-i împiedică să fie stâlpi ai scoietății la propriu. Cu un astfel de om vă propunem să ne întâlnim la următoarea ediție a campaniei „Premianții fără premii”. Este vorba despre doamna Voichița Bălan, care de o viață întreagă brodează manual bluze tradiționale românești. Mii de oameni au îmbrăcat veștmintele care i-au trecut prin mâini.

COPERTA copy 01

Doamna Voichița Bălan lucrează de mai bine de patru decenii la cusut ii românești. Le brodează manual de la vârsta de 19 ani. Înainte de asta a deprins meșteșugul brodatului, acasă la părinți, în satul natal, Galați, din județul Hunedoara. Acolo a brodat fețe de pernă și lenjerii de pat. Odată cu experiența a crescut și bucuria față de îndeletnicirea pe care o descoperea. A fost o provocare trecerea la costumele populare. Trăiește cu bucurie și lucrează cu veselie. Nimic nu i se pare greu. Asta este părerea ei.

afis outdoor VB 01Am găsit-o la Cooperativa „Hațegana”, unde venise să-și reîntâlnească fostele colege. Pentru că nu avea cum să stea degeaba, să irosească timpul, a luat ghergheful în mâini pentru a mai desena pe pânză motivele populare românești.  Cu timiditate, cu sfiala specifică omului sănătos și harnic, ne-a spus că de 41 de ani face acest lucru, că mai bine de 2.000 de ii și costume populare au ieșit din mâinile sale pentru a fi îmbrăcate de iubitorii portului traditional.

Considerăm că realizările celor care scot pe piață astfel de straie sunt adevărate testamente prin care se lasă moștenire generațiilor viitoare istoria poporului român.

Pentru exemplul de dăruire în folosul artei populare, pentru întreaga sa carieră, vă propunem să ne întâlnim cu ea și să-i spunem că-i mulțumim pentru ceea ce ne oferă. Sâmbătă, 30 iulie 2016, ora 11.00, doamna Voichița Bălan vine să o întâlnim. Aveți ocazia să o priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

 

[slideshow_deploy id=’24093′]