Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop deschide lucrările Conferinței „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”, care va avea loc în luna mai, la Deva

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop deschide lucrările Conferinței „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”, care va avea loc în luna mai, la Deva

Cei 200 de ani de la nașterea marelui om politic și patriot român, Avram Iancu, figură emblematică a istoriei românilor, vor fi marcați în județul Hunedoara, în cadrul unei conferințe științifice internaționale cu tema: „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”.

Evenimentul este organizat de Consiliul județean Hunedoara, prin Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, și în parteneriat cu Academia Română și Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca și va avea loc în perioada 9-10 mai 2024, la Deva.

Deschiderea conferinței va avea loc în data de 9 mai, ora 9:00, la Teatrul de Artă Deva, Sala Mare, iar susținerea lucrărilor se va desfășura la Consiliul Județean Hunedoara, Sala de Ședințe și Sala Mică. În cadrul sesiunii de deschidere a acestui eveniment, la Deva va conferenția reputatul academician Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române. Acesta va susține un discurs în deschiderea Conferinței Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”, în data de 9 mai 2024, de la ora 9,00 în sala mare a Teatrului de Artă din Deva. Alături de distinsul academician Ioan Aurel Pop, invitat de onoare la acest eveniment cultural-științific, vor fi prezenți la sesiunea de deschidere a conferinței, P.S. NestorDinculeană – Episcopul Devei și Hunedoarei, reputatul istoric prof.univ.dr. Liviu Maior și Laurențiu Nistor – președintele Consiliului județean Hunedoara.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram spune că evenimentul științific este unul de mare anvergură, județul Hunedoara fiind singurul din țară care a inițiat o astfel de manifestare dedicată anului bicentenar Avram Iancu, Erou al Națiunii Române. ”Conferința aceasta se desfășoară la Deva, în inima județului Hunedoara, nu departe de Apuseni, de „locurile noastre de mucenicie glorioasă”, cum numea Nicolae Iorga ținutul Apusenilor, acolo unde Iancu și tribunii lui au condus lupte sângeroase pentru apărarea demnității românilor ardeleni. În acest fel, dăm dovadă de prețuire și de profund respect față de Avram Iancu ale cărui viață și luptă se leagă strâns de locuri emblematice din județul Hunedoara, de Țara Moților. Lupta și jertfa lui Avram Iancu nu trebuie date uitării, nu trebuie învelite în lozinci patriotarde, ci moștenirea lui trebuie să trezească în inimi sentimente curate de dragoste de țară. Acesta este și principalul scop al conferinței și suntem convinși de reușita acestui important proiect științific pe care l-am pregătit cu responsabilitate și mândrie”, a declarat Costel Avram.

În cele două zile ale Conferinței „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”, la Deva vor mai fi prezenți o seamă de oameni de știință români și străini (din Austria, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Moldova, Serbia, S.UA., Ungaria), care vor susține comunicări legate de personalitatea complexă a lui Avram Iancu, de epoca plină de frământări în care a trăit și a luptat, de contextul intern și internațional în care au avut loc evenimentele revoluționare din Transilvania, evenimente ce l-au avut în centru pe acest erou al neamului românesc. Din rândul acestora îi amintim pe: prof.dr. Ioan Bolovan – președinte onorific al Congresului Mondial de Istorie, prof.univ.dr. Vasile Pușcaș – membru corespondent al Academiei Române, prof.univ.dr. Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României, prof.univ.dr. Gheorghe Cojocaru – membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, prof.dr. Ștefan Lemny, prof.univ.dr. Cornel Sigmirean, prof.univ.dr. Dumitru Preda, prof.unid.dr. Sorin Șipoș, prof.univ.dr. George Cipăianu, prof.univ.dr. Mihai Cojocariu, prof.univ.dr. Mihai Drecin, prof.univ.dr. Cristian Ploscaru, prof.univ.dr. Corneliu Pădurean, prof.univ.dr. Mircea Măran, prof.univ.dr. Gabriel Moisa, prof.univ.dr. Lucian Giura, prof.univ.dr. Mircea Baron, prof.univ.dr. Șerban Turcuș, prof.univ.dr. Nicolae Sabău, prof.dr. Liviu Lazăr, prof.dr. Delia Cora, prof.dr. Felicia Galițianu, prof.dr. Mirela Mocan, precum și prof.univ.dr. Antonio D`Alessandri, prof.univ.dr. Paul Michelson, prof.univ.dr. Francesco Guida, prof. H.C. Jozsef Wolf, prof.dr. Nagy Levente. Acestora li se vor alătura conferențiari și lectori universitari, istorici și doctoranzi, scriitori și alte personalități publice care vor prezenta lucrări științifice în context cu tematica acestei conferințe.

Potrivit organziatorilor, comunicările, realizate la un înalt nivel științific de către istorici specialiști în istorie modernă, sociologi, filologi, cercetători din domeniul presei, sunt de o mare diversitate tematică și toate converg spre zugrăvirea unui impresionant portret al celui care nu a avut alt vis decât să-și vadă națiunea fericită. De asemenea, pe lângă personalitatea lui Avram Iancu, vor fi puse în lumină și epoca revoluției pașoptiste din Europa, ideologiile dominante, personalitățile românești și europene contemporane cu liderul moților, legăturile existente între revoluționarii vremii și alte teme de interes istoric și academic.