Victimele tragediei aviatice din Polatişte, comemorate după 10 ani

polatisteSunt 10 ani de la accidentul aviatic produs în Polatişte, pe Defileul Jiului, iar acele momente cumplite vor fi comemorate, la Petroşani, la iniţiativa jandarmilor hunedoreni.

Alături de jandarmi se vor afla supravieţuitorii accidentului aviatic, aparţinători ai victimelor şi membrii echipelor participante la acţiunea de salvare, care vor reface filmul tragicului eveniment.

Acţiunile vor debuta dis – de – dimineaţă, chiar în zona unde s-a produs tragedia de acum 10 ani. Efective din cadrul posturilor montane ale IJJ Hunedoara, Serviciul Public Salvamont Hunedoara, Marian Mustaţă – unul din supravieţuitorii accidentului, fiul defunctului Ioan Corbei şi un sobor de preoţi se vor deplasa în zona Polatişte unde vor depune jerbe de flori şi vor oficia un ceremonial religios de pomenire a celor trecuţi în nefiinţă în urma tragicului accident, la troiţa ridicată în locul unde s-a prăbuşit elicopterul. Ulterior, manifestările se vor muta în sala de consiliu a Primăriei Municipiului Petroşani, iar în holul instituţiei va fi organizată o expoziţie cu imagini comemorative în holul instituţiei, activităţi de socializare.

Filmul tragediei

În 18 februarie 2005. Un elicopter al unei societăţi de aviaţie utilitară din Petroşani s-a prăbuşit în zona Polatişte, la graniţa dintre judeţele Hunedoara şi Gorj, la numai 15 minute după decolare. Elicopterul MI2, de producţie rusească, era închiriat de o societate din Petroşani pentru activităţi de aviaţie utilitară de la o firmă din Republica Moldova. Două persoane, un paznic de vânătoare şi mecanicul de zbor, şi-au pierdut viaţa, în timp ce pilotul elicopterului şi un angajat al Ocolului Silvic Petroşani au fost grav răniţi. Zeci de salvatori au plecat în căutarea epavei elicopterului, printr-un strat de zăpadă ce trecea de genunchi şi pe ceaţă, iar căutările s-au desfăşurat contra-cronometru. Muntele a fost luat la pas de salvatorii montani, după ce mai bine de 15 kilometri au străbătut un drum forestier desfundat. Victimele au fost coborâte de slavamontişti până la echipajele de prim – ajutor rămase la poalele versa ntului. Pentru doi dintre pasagerii elicopterului nu s-a mai putut face nimic.