Garda Forestieră, arma Ministerului Mediului împotriva defrișărilor ilegale

 

Codrul nu mai este demult frate cu românul, cel puțin nu în urma ultimelor statistici prezentate de oficialii Ministerului Mediului, care relevă faptul că în România se taie, anual, 8,8 milioane de metri cubi de pădure. Pentru a pune capăt acestui fenomen, ministerul de resort a implementat programul Radarul pădurilor, despre care oficialii spun că a dat rezultate.

gardaflată într-o vizită de lucru la Deva, zilele trecute, ministrul Mediului, al Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a vorbit despre aceste probleme: În România se taie, anual, 8,8 milioane de metri cubi de pădure. Lucrul acesta nu că nu ni-l mai dorim, dar este o problemă de interes național, o problemă de securitate națională, și, în acest sens, am făcut toate demersurile ca aceste tăieri ilegale să nu mai fie făcute. Și dacă, în paralel acum un an, a început să se implementeze, în România, Radarul pădurilor, și în patru luni, s-a constatat, prin bilanțul făcut, că aproximativ 30% din transportul de masă lemnoasă care era tăiată ilegal în România a fost stopat.” a declarat Grațiela Gavrilescu. Totodată, ministrul Mediului a mai precizat că s-a înființat o nouă instituție a cărui scop este stoparea tăierilor ilegale de arbori: ”În urma prezentării în Consiliul Superior de Apărare a Țării, unde am arătat ce sumă ori cantitate uriașă de pădure se taie ilegal în România annual și ce amprentă bugetară are această masă lemnoasă, respectiv 1,5 miliarde de lei, am luat hotărârea, și Guvernul României a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, transformarea Inspectoratelot Tehnice Silvice în Gardă Forestieră.”

Noua instituție ar urma să funcționeze de la 1 septembrie, numărul de inspectori silvici fiind suplimentat, la nivel național, cu 200. Județul Hunedoara ar dispune, neoficial, de șase astfel de posturi, salariile acestora fiind, potrivit ministrului Grațielei Gavrilescu, echivalente cu cele ale inspectorilor de la ANAF. Lunar, un inspector ANAF câștigă între 2.100 și 5.000 de lei, la care se adaugă și diverse sporuri.

[slideshow_deploy id=’13842′]