Noul telescaun din Parâng este oprit. Municipalitatea susţine că este pe profit!

Noul telescaun din Parâng va porni doar atunci când vor fi suficienţi turişti, pentru că are un consum foarte mare. Atâta timp cât a funcţionat, însă, susţin reprezentanţii Primăriei Petroşani, acesta şi-a scos cheltuielile.

10464225_869082936498544_1522586861100452696_n

Telescaunul TS 3 din Parâng rămâne oprit. Şi în perioada următoare, aşa cum s-a întâmplat, de fapt, în ultimele luni. Instalaţia de transport pe cablu este extrem de costisitoare, iar consumul este enorm chiar şi în stand – by, spun sursele noastre despre motivul pentru care telescaunul este decuplat în acest moment de la energie electrică. Când va fi repornit? Greu de spus cu exactitate. „Telescaunul va porni doar atunci când vor fi suficienţi turişti. Consumul este foarte mare şi nu rentează”, a declarat directorul SPADPP din cadrul Primăriei Petroşani, Daniel Vişan.

De precizat că noul telescaun, inaugurat în luna noiembrie a anului trecut, a funcţionat doar câteva luni, mai precis pe perioada iernii, apoi a fost oprit. Cât a funcţionat, însă, acesta şi-a scos cheltuielile, spun reprezentanţii municipalităţii din Petroşani. Astfel, a precizat Danie Vişan, pe perioada în care a funcţionat, chletuielile au fost de 92.725 de lei, iar veniturile de 105.151 lei.

Instalaţia de transport pe cablu, inaugurată în 2014, de Sf. Andrei, este inclusă în proiectul amplu de dezvoltare a domeniului schiabil dar, în lipsa finanţării promise de Guvern, edilii au contractat un credit în valoare de 13 milioane de lei  pentru finalizarea investiţiilor la telescaunul TS 3. Doar costul stâlpilor a fost acoperit de alocaţiile guvernamentale, iar restul a  fost construit cu bani împrumutaţi. Noul telescaun are punctul de plecare în incinta Hotelului Rusu, iar staţia de întoarcere în zona unde s-a aflat „Căsuţa din poveşti”, iar municipalitatea a precizat că elescaunul TS3 deserveşte atât persoanele care vizitează masivul Parâng, cât şi schiorii care folosesc pârtiile 2A, 2C şi 2B.

Mulţi îl privesc, însă, ca pe o „investiţie din fonduri publice pentru dezvoltarea turismului privat”, cu atât mai mult cu cât face legătura dintre două cabane ce aparţin apropiaţilor unuia dintre constructori. Mai précis a celor care deţin şi administrează Cabana Rusu şi care ar avea un interes direct şi în zona de întoarcere a telescaunului TS3.

[slideshow_deploy id=’19661′]