Cel mai hulit Patriarh al BOR, “Cetăţean de Onoare” la Petroşani

Prea Fericitul Daniel este în ultima perioadă, fără doar şi poate, cel mai hulit Patriarh pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut în istoria sa. În decursul timpului, însă, acelaşi Patriarh a primit aprecierile unor administraţii publice locale, inclusiv cea de Petroşani.

51ec877495f9cf2113000008

Patriarhul BOR, Prea Fericitul Parinte Dr.Daniel Ciobotea, este în atenţia procurorilor anticorupţie pentru că ar fi folosit abuziv coloana oficială în deplasările sale.  La Direcţia Naţională Anrticorupţie a fost deschis, în 5 noiembrie, un alt dosar penal, în urma unui denunţ, privind legalitatea folosirii repetate a dispozitivelor de însoţire în trafic, de către conducătorii de instituţii. Anchetatorii vor face mai întâi cercetare „in rem”, cu privire la faptă, urmând să se stabilească dacă vor fi şi persoane puse sub acuzare. Sunt surse care vorbesc, însă, despre faptul că la DNA s-a primit o sesizare de la o persoană şi de la o organizaţie neguvernamentală, referitoare la folosirea coloanei oficiale de către Gabriel Oprea, procurorul general al Românieri, Tiberiu Niţu, şi Patriarhul Daniel. Protestatarii îl mai contestă pe Prea Fericitul Daniel şi pentru modul în care s-a comportat după tragedia din Clubul Colectiv, chiar dacă ulterior acesta şi.a cerut scuze. Mulţi sunt cei care nu îl mai vor în fruntea Bisericii Ortodoxe Române pentru modul în care a gestionat situaţia şi pentru cuvintele spuse imediat după incendiul devastator, lăsând în urmă faptul că acesta şi-a cerut scuze publice.

De-a lungul timpului, însă, administraţii publice din întteaga ţară, printre care şi cea din Petroşani, i-au conferit diverse distincţii şi chiar titlul de Cetăţean de Onoare pentru activitatea sa.

Puţini sunt cei care îşi mai aduc aminte că, în anul 2008, municipalitatea din Petroşani emis o hotărâre de Consiliul Local, aprobată în plenul legislativului local, privind conferirea titlului de „CETĂŢEAN DE ONOARE” al municipiului Petroşani pentru Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, “în semn de pioasă recunoştinţă pentru contribuţia sa, în calitate de Intâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, la dezvoltarea spiritualităţii şi a culturii în ţara noastră”.

Peste 100 de Cetăţeni de Onoare la Petroşani

Municipiul Petroşani se poate lăuda cu peste 100 de persoane care au primit titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Petroşani. Cei mai mulţi sunt localnici, oameni care au făcut ceva deosebit în diverse domenii, fie că ne referim la activitatea culturală sau socială. Alţii în schimb sunt personalităţi ale vieţii publice ori culturale din România, pe care Petroşaniul i-a apreciat atât de mult încât a decis să-i denumească „Cetăţeni de Onoare”, evident prin distincţiile aferente.

Au contribuit la viaţa culturală, socială ori publică din România şi, ca o recunoaştere a acestor merite, au devenit şi „Cetăţeni de Onoare” ai municipiului Petroşani. Municipalitatea care a decis acordarea acestor distincţii i-a considerat şi buni ambasadori ai Petroşaniului, aşa încât să ducă în ţară sau afară numele municipiului renumit până nu demult doar pentru minerii lui. Printre ei sunt şi veteranii de război, dar şi cei 29 de salvatori minieri recompensaţi şi de Preşedintele Traian Băsescu pentru intervenţia lor extrem de dificilă în timpul tragediei de la Petrila din 15 noiembrie 2008. Dacă cei mai mulţi sunt localnici, alţii sunt personalităţi ale vieţii publice din România, pe care Petroşaniul i-a recompensat. Printre aceştia se numără regizorul Călin Peter Netzer, deţinător al trofeului „Ursul de Aur” pentru filmul „Poziţia copilului”, născut la Petroşani în 1975, dar a emigrat împreună cu familia în Germania în anul 1983. Tot „Cetăţean de Onoare” este şi criticul Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCU, dar şi Sorana Georgescu Gorjan, fiica lui Ştefan Georgescu Gorjan, inginerul care a turnat la Petroşani Coloana Infinitului. Şi Regele Mihai I a primit această distincţie cu ani în urmă, ca o recunoaştere a personalităţii sale pregnante în istoria României şi a demersurilor făcute de acesta pentru integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, dar şi Prinţul Paul al României a primit aceeaşi distincţie. Sunt doar câteva dintre numele răsunătoare de pe o lungă listă, iar autorităţile mărturisesc că, pe lângă meritele incontestabile ale acestora, personalităţile premiate sunt şi buni ambasadori ai zonei. Oficialii Primăriei Petroşani au precizat că atât vizitele în zonă ale Cetăţenilor de Onoare, ori declaraţiile acestora despre zona noastră ajută Valea Jiului din punct de vedere al imaginii.

[slideshow_deploy id=’17454′]