Pledoarie pentru sport și educație într-un meci demonstrativ de old-boys între Jiul Petroșani – Știința Petroșani

Universitatea din Petroșani a fost, la finele săptămânii trecute, gazda unui important eveniment sportiv, menit să marcheze într-un mod inedit aniversarea celor 70 de ani de la înființarea instituției academice din Valea Jiului. ”Sportul a creat întotdeauna emulație, iar sportul în Valea Jiului a fost sinonim cu Jiul Petroșani. O societate nu poate exista fără educație iar simbolul educației pentru Valea Jiului și Hunedoara este Universitatea din Petroșani. Am apelat la sprijinul profesorilor Universității din Petroșani care cochetează cu sportul și am găsit și o deschidere totală pentru a susține educația prin sport, a sportivilor de legendă ai echipei Jiul Petroșani și astfel am organizat acest eveniment care a adus față în față fotbaliști din generația de aur a CS Jiul Petroșani și echipa profesorilor de la Universitatea noastră”, explică prof.univ.dr.ing.habil. Eduard Edelhauser, prorector al Universității din Petroșani și Președintele Consiliului de Administrație al Clubului Știința Petroșani.

Într-o frumoasă întrecere sportivă, dominată pe teren, ce-i drept, de fotbaliștii Jiului, care au și învins cu scorul de 9-3, au evoluat pe terenul sintetic al modernei baze spotive din campusul universitar de la Petroșani, două echipe formate din:

* pentru Jiul Petroșani – Sorin Ghițan, Mihai Marian, Benone Popescu, Toni Sedecaru, Horațiu Popa, Gabriel Apetrei, Bogdan Spafiu, Ecsi Izsac și Cristi Ceacusta. Jucătorii din teren au fost susținuți de pe banca tehnică de Romulus Leca, Puiu Benea și Dorel Maria.

* pentru Știința Petroșani, echipa profesorilor, au fost prezenți pe teren: Marius Heljiu, Vlad Florea, Bogdan Răvaș, Ciprian Danciu, Cătălin Nistor, Olimpiu Stoicuța, Mihai Popescu, Codruț Petrilean, Csaba Lorinț, Daniel Vladislav, Aurelian Nicola, Ionuț Stelescu și Cristi Ilioni. Au mai jucat alături de profesori Alexandru Bogye, Ionuț Predoiu și Marius Tudora. Team manager al Științei a fost prorectorul Eduard Edelhauser.

“A fost o mare onoare să joc împotriva unor jucători de legendă pe care i-am văzut doar din tribune în anii 70 pe fostul stadion al Jiului din Petroșani sau în anii 80, 90 sau 2000 pe actualul stadion sau doar la televizor. Vom reedita acest eveniment pe data de 4 mai 2018 la cea de-a 4 a ediție a Cupei Universitas, și sperăm ca scorul de 9-3 să rămână istorie și să reușim un joc mai bun”, a declarat prof.univ.dr.ing. Eduard Edelhauser, organizatorul acestui eveniment sportiv de excepție, de la Petroșani.

La rândul său, Cristian Costa, căpitanul echipei Știința Petroșani și unul dintre organizatori a declarat: “Profesorii i-au privit cu prea mare respect pe jucătorii de legendă ai Jiului, iar acest lucru s-a reflectat în rezultat. Dar scorul nu are nici o importanță într-un astfel de meci, contează însă faptul că două echipe mari ale sportului din Valea Jiului, Jiul Petroșani și Știința Petroșani, au fost din nou față în față într-un spectacol sportiv aplaudat la scenă deschisă.”

Și pentru legendarii jucători ai Jiului Petroșani, care au evoluat în mare parte în prima ligă, între anii 1975 și 2010, întâlnirea pe terenul de fotbal cu o echipă formată din cadre academice de prestigiu de la Universitatea din Petroșani a fost nu doar o emoționantă provocare sportivă, ci și o onorantă companie. ”Am fost din nou împreună și asta este cel mai important. Sperăm ca acest eveniment să nu rămână unul singular, generat de aniversarea celor 7 decenii de existență a Universității din Petroșani, iar la aniversarea celor 100 de ani ai Clubului Jiul Petroșani să fim prezenți, din nou, pe teren și în tribune, într-un număr cât mai mare”, a declarat Marin Tudorache, căpitanul echipei Jiul.

La fel de încântat s-a declarat și sportivul Damian Militaru, fostul atacant al Jiului și, mai apoi, de la Steaua București, un fotbalist ce evolua, în anii 90 în, Champions League. “Mă bucur că am putut să joc din nou pe terenul de fotbal, după 3 ani, tot în compania profesorilor Universității din Petroșani. În 2015 la prima ediție a Cupei Universitas am jucat în echipa profesorilor și nu am reușit să marchez, dar astăzi coechipierii mei de la Jiul m-au pus foarte bine în valoare și am fost din nou golgeter”, a declarat, după meci, Damian Militaru.

Succesul acestui eveniment, generat de momentul aniversar al acestui an pentru Universitatea din Petroșani s-a dorit nu doar un alt fel de a marca cei 70 de ani de existență ai Universității din Petroșani, ci și un alt pilej de a atrage atenția celor care doresc să urmeze cursurile academice în această prestigioasă insituție de învățământ superior, asupra oportunităților ce li se deschid aici, fiind, în același timp, și o inedită pledoarie pentru sport.

Felicitări, învingătorilor ! Onoare, învinșilor !

[slideshow_deploy id=’27028′]