Testele medicale și vaccinurile vor putea fi făcute și în farmacii, începând de anul următor

De la anul, pacienţii vor beneficia de servicii contra cost în farmacii. De exemplu, testele de glicemie sau de colesterol vor putea fi efectuate şi de un farmacist. Mai mult, tot acolo îşi vor putea face vaccinul gripal.

Ministerul Sănătăţii a elaborat de curând un ordin care le va permite farmaciilor să efectueze diferite servicii pentru pacienţi. Cum ar fi consilierea în anumite afecţiuni oncologice, sau efectuarea unor teste de verificare a glicemiei sau a colesterolului. Însă pentru asta, farmaciştii vor urma nişte cursuri în cadrul UMF şi abia apoi sunt declaraţi apţi în fața pacienţilor.

Reporter: „Se va face în farmacie şi vaccinul gripal. Nu toţi farmaciştii ştiu probabil să facă o injecţie.”
Mihaela Paraschiv, farmacist-șef: „M-am făcut farmacist că mi-a plăcut mai mult chimia decât fizica. Nu este nicio problemă pentru mine să fac un vaccin. Farmacistul poate să facă mult mai multe decât e oficial recunoscut că poate să facă.”

Pentru vaccinul gripal, de exemplu, trebuie un loc special amenajat şi dezinfectat după fiecare pacient. Cum ar fi biroul farmacistului.

Nu toate farmaciile vor putea acorda aceste servicii. Fie pentru că nu au un spaţiu adecvat, fie că nu şi permit să angajeze personal în plus.

Beatrice Speteanu, farmacist-șef: „Clar acelui pacient ar trebui să i se acorde un timp special, ar trebui să fie cu programare şi încă un farmacist care să fie dispus să stea doar pentru acest lucru. Presupune angajare de personal. Trebuie să existe circuite separate pentru cine vine pentru consiliere, cine vine screening, cine vine pentru vaccinare. Nu se poate ca acum, un pacient care este bolnav să stea să aştepte după unul care caută suplimente sau cosmetice.”

Femeie: „Este o idee grozavă pentru că nu mai stai la coadă la doctor nu ştiu câte ore, poate că te grăbeşti.

Beatrice Speteanu, farmacist-șef: „Cel mai uşor ar fi pentru cei care vor o glicemie sau un colesterol, inclusiv la cost. Decât să cumperi un aparat şi consumabilele, este mai ușor să vii o dată în farmacie cu programare.”

Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății: „Noi discutăm în acest moment cu Casa de Asigurări de Sănătate. Se urmăreşte ca o mare parte să fie decontate alte servicii, vor fi plătite chiar de pacienţi.”

Serviciile acordate de farmacişti vor completa activitatea medicilor de familie.

Răzvan Prisada, vicepreședintele Colegiului Farmaciştilor: „Ar trebui să se lege foarte bine cu activitatea medicilor de familie. Informaţia colectată trebuie să ajungă şi să închidă cumva cercul la medicul de familie. Orice determinare de parametrii biologici făcută în farmacie va avea relevanță numai dacă va fi transmisă medicului de familie.”

Ghidurile de implementare vor fi făcute în următoarele 2 luni, iar farmaciile vor trebui să le pună în aplicare în alte trei luni.

Sursa: stirileprotv.ro