De ce mai plătim 5 miliarde?! Cine sunt vinovaţii pentru criza deşeurilor

 
Cine se face vinovat de faptul că deponeul amenajat la Bârcea nu este operaţional, iar CJ Hunedoara a trebuit să aloce alte câteva sute de mii de lei pentru amenajarea unei platforme de preluare a deşeurilor? Asta vrea să afle şi conducerea CJ Hunedoara, care promite o analiză în acest sens.
646x404
 
„Analiza care se va face pe vinovăţii şi ce înseamnă responsabilitatea celor are au lucrat în acest proiect se va face temeinic şi cu depistarea celor care se fac vinovaţi, dar în condiţiile cele mai obiective posibile şi cu transparenţă totală.
Lucrurile ţin şi de necunoaştere, şi de birocraţie, şi de hei-rupism şi de modul în care se face neordonat treaba şi, nu în ultimul rând,  de vinovăţia noastră, a celor care suntem implicaţi în această probemă. Spun a noastră pentru că, din momentul în care ai preluat o situaţie trebuie să o rezolvi şi după aceea să analizezi de ce s-a ajuns în situaţia asta„, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora. Oficialul spune că, în primul rând, s-a încercat găsirea unei soluţiie pentru a  nu escalada problema şi pentru a evita o situaţie care poate să fie puţin spun explozivă. Practic, judeţul Hunedoara a fost la un pas de a vorbi despre o criză a deşeurilor. Groapa de gunoi de la Vulcan mai poate funcţiona până în data de 16 iulie, iar deponeul ecologic de la Bârcea nu este înă operaţional, chiar dacă lucrarea a fost finalizată în principiu.
Chiar dacă se ştia că problemele sunt spinoase, la jumătatea lunii iunie fostul preşedinte al CJ Hunedoara, Adrian David, dădea asigurări că nu există nicio criză a gunoiului în judeţ.
„Activitatea de salubrizare nu va înceta în nici o localitate din judeţul Hunedoara. Au fost câteva scurt-circuite în comunicarea cu APM-ul plus o teamă nejustificată născută spontan de perspectiva unei invazii necontrolate a deşeurilor în mai multe localităţi ale judeţului Hunedoara. Cetăţenii pot să fie liniştiţi pentru că acest lucru nu se va întâmpla”, spunea, în data de 11 mai, Adrian Nicolae David.
Mircea Bobora este de părere, însă, că au fost declaraţii pur politicianiste, în condiţiile în care se apropia campania electorală. „În 11 mai toată lumea ştia că se apropie campania electorală şi lucrurile astea pot să influenţeze părerea alegătorilor vis-a-vis de o activitate. Eu nu aş fi făcut treaba asta, pentru că Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor nu trebuie să fie parte în ceea ce înseamnă creştere sau descreştere de votanţi. E un proiect care este obligatoriu de realizat, România fiind parte integrantă a UE, şi una din condiţiile pentru care am aderat e de a lucra şi trăi civilizat.
Primul pas l-am făcut, să dezamorsăm „bomba”. Al doilea pas este o analiză temeinică pe ceea ce se întâmplă şi motivaţia pentru care s-a întâmplat. Cine se face vinovat pentru alocarea banilor suplimentari„, a precizat vicele CJ Hunedoara.
Deponeul ecologic de la Bârcea, pentru care au fost cheltuite 60 de milioane de euro, nu este operațional, astfel că actuala conducere a Consiliului Județean Hunedoara a fost nevoită să găsească o soluție „de tranziție” pentru ca deşeurile să nu rămână pe străzi. AStfel, de la bugetul judeţean s-au alocat alte 5,4 miliarde de lei vechi pentru  amenajarea unei platforme temporare, pe un teren din Colonie ce aparține Consiliului Județean Hunedoara. Practic, este amplasamentul unde a fost construită, în cadrul proiectului sistemului integrat de management al deșeurilor, stația de sortare și transfer de la Petroşani.
[slideshow_deploy id=’30675′]