Încrengătura de milioane de lei din fonduri publice

gardeanTermogaz Company Haţeg – liantul afacerilor din ministerul condus de Udrea

Opt persoane – printre care mai mulţi hunedoreni şi chiar primarul Lupeniului – au fost duse la audieri în cel mai proaspăt doar instumentat de DNA care se leagă puternic de judeţul Hunedoara prin personaje cu funcţii cheie ori prin oameni de afaceri puternici care nu sunt pentru prima dată în vizorul organelor de anchetă ori a dezvăluirilor de presă.

Surse de la centru vorbesc despre faptul că numai în ultimii ani firme din Petroşani, Haţeg ori Bucureşti controlate de familia omului de afaceri Adrian Gărdean, vizitat cu noaptea în cap de procurorii anticorupţie, ar fi câştigat sume importante numai din contractele derulate cu bani publici. Iar cele mai importante sume ar fi venit de la ministerul condus de Elena Udrea, de unde au primit fonduri pentru pîrtii de schi, telegondole, drumuri, bazine de nataţie și multe alte investiţii În ecuaţie apare şi primarul Lupeniului, Cornel Resmeriţă, cartalogat ca fiind cel mai bogat baron de tip nou din judeţul Hunedoara, dar şi directorul executiv al Fiscului hunedorean, Vasile Rusan, un mai vechi apropiat al lui Gărdean, şi care ar fi acoperit unele tranzacţii fictive.

rProcurorii DNA au descins luni dimineaţă dimineaţă în Valea Jiului, la Lupeni, la locuinţa primarului Cornel Resmeriţă, dar şi la alte locaţii din judeţul Hunedoara, într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii unor infracțiuni de corupţie şi asimilate celor de corupție, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene. Percheziţiile ar avea legătură directă cu „Gala Bute”, dosar care o vizează pe Elena Udrea, fost ministru MDRT, iar în total procurorii anticorupţie au descins în 18 de locaţii (sedii ale unor societăţi comerciale şi domicilii ale unor persoane fizice) situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj. Au fost vizate locuinţa primarului din Lupeni, judeţul Hunedoara, Cornel Resmeriţă, locuinţele lui Ştefan Lungu (Corbeanca) şi Adrian Gărdean (Snagov), Hunedoara – la Miron Lupulescu (Haţeg) şi Prahova – la Gheorghe Nastasia (Buşteni). De asemenea, au fost percheziţii la firmele Termogaz Company din Haţeg, Rogard Coom Impex SRL, tot din Haţeg, Consmin SA din Petroşani şi Last Time Studio SRL din Câmpina. Toate acestea ar avea un nunitor comun: legătura de afaceri strânsă dintre Elena Udrea şi omul de afaceri Adrian Gărdean, mutat din Valea Jiului nu cu mulţi ani în urmă la Snagov. De precizat că perchezițiile au loc după ce săptămâna trecută DNA a primit rezultatelor controalelor dispuse prin Antifrauda fiscală și ANRMAP la firmele care ar fi fost protejate de Elena Udrea și cu care avea legatură.

Termogaz, firul care uneşte afaceri

Practic, în toată această încrengătură de nume şi afaceri există un fir numit Termogaz Company SA Haţeg, implicată direct în afacerea „Gala Bute”, controlată de familia lui Adrian Gărdean. Referitor la acesta, procurorii citaţi de Agerpres ar fi descoperit că a transferat în contul SC Europlus Computers SRL 900.000 lei și 2.100.000 lei , la 28 respectiv 29 decembrie 2011, iar pentru a justifica aceste plăți între cele două firme s-a încheiat un contract de publicitate având ca obiect prestarea de servicii cu ocazia galelor de box ce urmau să fie organizate de Rudel Obreja. Sursele amintite susțin că suma astfel obținută ar fi fost folosită pentru achitarea integrală a creditului bancar la 29 decembrie 2011 și 8 februarie 2012 . De precizat că Europlus Computers trebuia să presteze servicii de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box, iar DNA arată că metoda de atribuire a contractului a fost negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, iar suma urma să fie rambursată din fonduri europene.

Cât priveşte societatea hunedoreană de care se leagă numele lui Adrian Gărdean, aceasta este o firmă specializată în lucrări de construcții, care a încheiat în perioada 2010 — 2011 mai multe contracte de achiziție publică finanțate din fondurile MDRT, veniturile sale în acest interval de timp fiind reprezentate aproape exclusiv din plățile efectuate în baza acestor contracte — aproximativ 45 milioane lei.

Intră în scenă Vasile Rusan

În vizorul DNA ar fi intrat, potrivit aceloraşi surse amintite, în condiţiile în care ar exista indicii conform cărora operațiunea descrisă ar fi avut caracter fictiv, iar plățile către societatea administrată de Obreja ar fi fost efectuate la cererea reprezentanților MDRT și au natura unui folos obținut în schimbul atribuirii contractelor de achiziție publică. Faptele ar fi fost ascunse bine de o cunoştinţă mai veche a lui Adrian Gărdean, Vasile Rusan, funcţionar cu atribuţii der conducere în cadrul Finanţelor Publice huendorene. „Caracterul fictiv al acestei tranzacții ar fi fost constatat și de reprezentanții organelor fiscale, care ar fi omis însă sesizarea organelor de urmărire penală, existând indicii că decizia ar fi fost luată de către Vasile Rusan, funcționar cu atribuții de conducere în cadrul Administrației Finanțelor Publice Hunedoara, în schimbul unor beneficii materiale primite de la Adrian Gârdean. De asemenea, au menționat sursele, există indicii că Adrian Gărdean și Ștefan Lungu ar fi intermediat legătura dintre administratorii societății comerciale și reprezentanții MDRT”, arată Agerpres, citând surse din rândul anchetatorilor.  Aceleași surse au menționat că pentru a diminua impactul fiscal al tranzacției, SC Europlus Computers SRL a înregistrat la rândul său în contabilitate cheltuieli fictive în baza unor documente emise de societăți de tip fantomă.

Întâmplător sau nu, dincolo de legăturile vechi dintre Vasile Rusan şi Adrian Gărdean care au făcut obiectul a numeroase dezvăluiri de presă, există şi alte legături de familie. Astfel, conform datelor de la registrul comerţului, Termogaz Company îi are ca acţionari pe Miron Lupulescu, cel vizat de descinderile DNA,  Susana Rusan, Ioan Rusan – fratele lui Vasile Rusan şi miron Gărdean – fratele lui Adrina Gărdean.

În ciuda instistenţelor noastre, Ioan Rusan nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

Primarul din Lupeni, ridicat de acasă şi dus la audieri 

În schimb, primarul Lupeniului, Cornel Resmeriţă, ne-a declarat că anchetatorii i-au spus doar că este vorba despre legătura dintre administraţia publică pe care o conduce şi Termogaz Company – care a lucrat la proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Straja, dar şi cu alte firme, însă mai multe amănunte nu tşei deocamdată. „Sunt înd rum spre Bucureşti, pentru audieri, dar încă nu ştiu în ce calitate. Mi-au spus că cercetarea are legătură cu Termogaz Comany şi alte firme. Mai multe nu ştiu”, ne-a spus Resmeriţă.

Din datele de până acum, însă, este vorba tot despre încălcarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor. Astfel, printr-o întreagă încrengătură, Termogaz Company S.A. ar fi beneficiat de un contract de achiziţie publică finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului atribuit cu încălcarea dispoziţiilor legale de către reprezentanţii MDRT, municipiului Lupeni la o valoarea mult supraevaluată. În cursul anului 2009, Municipiul Lupeni a achiziţionat de la S.C. Elmera S.R.L. Lupeni servicii de proiectare având ca obiect realizarea reţelei de alimentare electrică a staţiunii Straja, cu o valoare estimativă de peste 8 milioane de lei inclusiv TVA. Doi ani mai târziu,  S.C. Termogaz Company S.A. a întocmit o notă de fundamentare, semnată de directorul general Miron Lupulescu, prin care susţinea că este necesară achiziţia unor lucrări suplimentare la un contract deja încheiat cu Municipiul Lupeni, pentru a realiza alimentarea cu energie electrică a staţiunii Straja şi s-au invocat circumstanţe imprevizibile. În susţinerea cererii, ar fi fost întocmit un memoriu tehnic de către proiectantul SC CPPC S.A. – din acelaşi grup de firme- şi un memoriu justificativ, aprobate de primarul Cornel Resmeriţă. În baza acestora, contractul în valoare de 11 milioane de lei ar fi  fost atribuit celor de la Termogaz Company prin procedura negocierii fără publicarea unui anunţ de participare. Contractula  fost semnat, realizat şi recepţionatd e părţile implicate. Numai că oficialii de la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice au considera că împrejurarea invocată nu poate fi considerată o exclusivitate tehnică, iar pentru atribuirea contractului de execuţie trebuia organizată licitaţie. În plsu, o verificare în teren a scos la iveală şi alte nereguli grave, în sensul că în realitate lucrările nu ar fi fost efectuate la momentul recepţiei.  Sunt informaţii conform cărora banii care i-ar fi fost viraţi în mai multe rânduri în cont de Primăria Lupeni ar fi fost transferaţi din contul de trezorerie în conturile curente, iar ulterior Termogaz a realizat două plăţi către S.C. Europlus Computers S.R.L.

Acţiunea DNA de luni vine după ce procurorii DNA ar fi constatat infracţiuni noi de coruptie pentru angajaţi ai Ministerului Dezvoltarii Regionale şi Turismului, dar şi fapte prin care s-au fraudat fonduri ale instituţiei condusă la acea vreme de Elena Udrea, pentru a fi trecute în patrimoniul lui Rudel Obreja şi pentru ca acesta sa obţină un credit de la BRD. Firmele amintite anterior ar fi fost protejate de Elena Udrea şi au legătură cu aceasta.

 



(Următoarea știre) »