Cerere de întrerupere a pedepsei pe caz de boală pentru Monica iacob – Ridzi

monMonica Iacob – Ridzi ar putea scăpa, măcar temporar, de închisoare şi asta din cauza afecţiunii grave de care suferă. Unul dintre avocaţii deputatului de Valea Jiului  a cerut pentru clienta sa întreruperea pedepsei pe motive medicale, după cum au precizat unele surse.

Astfel, apărătorii Monicăi Iacob – Ridzi ar fi depus deja în instanţă o serie de acte cu ajutorul cărora speră să cponvingă magistraţii să o elibereze măcar temporar din arest. Potrivit actelor medicale invocate de avocaţi, situaţia medicala gravă nu i-ar permite fostului ministru al  Tineretului şi Sportului executarea pedepsei şi din acest motiv ar fi fost formulată o cerere de întrerupere a pedepsei. Şi într-o postare pe blog, chiar înainte de a primi condamnarea definitivă, Monica Iacob – Ridzi a adus în atenţie faptul că este foarte bolnavă, problemele medicale s-au acutizat în ultimii ani din cauza stresului şi că nu ştie cât timp se va mai putea bucura de cei doi copii ai săi. Pe motive medicale fostul ministru poate cere amânarea sau întreruperea executării pedepsei cu închisoarea, dar acest lucru va putea fi dispus de instanţă după ce actele medicale vor fi atent analizate de o comisie de specialitate şi după o expertiză medicală. Monica Maria Iacob Ridzi, deputat şi fost ministru al Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 – iulie 2009, a fost acuzată şi condamnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept.

E în carantină. Ce drepturi are

Monica Iacob – Ridzi a fost încarcerată la secţia exterioară a Penitenciarului Gherla din Cluj-Napoca, după ce s-a predat la Poliţia Judeţeană Cluj. Timp de 21 de zile este în perioada de carantină, fiind ţinută sub observaţie. Are aceleaşi drepturi ca orice alt deţinut, urmând ca după această etapă o comisie de specialitate să îi stabilească regimul de detenţie. Astfel, Ridzi are dreptul la patru vizite, la colete de maximum zece kilograme, cu un supliment de până la şase kilograme de fructe şi legume, şi până la 20 de kilograme de apă sau băuturi răcoritoare. Nu are voie să primească telefoane mobile, cartele SIM sau orice alte mijloace de comunicare, iar medicamentele, dacă are nevoie, pot fi aduse doar la recomandarea unui medic avizat şi nu pot fi sub formă de praf, pulbere sau unguent. În ceea ce priveşte dreptul la muncă, nu se poate vorbi despre acest lucru în timpul perioadei de carantină, ci doar după ce va fi stabilit regimul de detenţie. În schimb, Ridzi are dreptul să facă solicitări speciale, în funcţie de starea sa de sănătate sau, dacă are anumite nemulţumiri, solicitări care îi vor fi trecute în dosarul personal şi ulterior analizate de un judecător de drepturi şi libertăţi.