Expertiză medico – legală pentru afecţiunile de care suferă Monica Iacob – Ridzi

Tribunalumol Ilfov a dispus efectuarea unei expertize medico – legale pentru a  stabili dacă Monica Iacob – Ridzi nu poate fi tratată în penitenciar pentru afecţiunil de care suferă.

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob – Ridzi, a cerut instanţei întreruperea pedepsei privative de libertate pentru a se putea trata. Cererea a fost înaintată Tribunalului Ilfov, care a analizat luni solicitarea fostului demnitar, încarcerat la Spitalul Penitenciar Jilava. “Dispune efectuarea expertizei medico-legale prin care să se constate dacă petenta condamnată suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi care face imposibilă executarea imediată a pedepsei şi dacă specificul bolii nu permite tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii. Dispune înaintarea dosarului în vederea repartizării aleatorii grefierului desemnat cu repartizarea cauzelor. Dispune emiterea unei adrese la I.N.M.L. în vederea efectuării expertizei medico-legale şi la Penitenciarul Spital Bucureşti Jilava în vederea prezentării condamnatei împreună cu actele medicale pe care le deţine la sediul I.N.M.L” au decis judecătorii Tribunalului Ilfov.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat la Poliția Judeţeană Cluj, fiind încarcerată la secția exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla. În data de 3 martie, a fost transferată la Spitalul Penitenciar Jilava, la solicitatea sa şi la recomandarea medicilor. Fostul demnitar suferă de mai multe afecţiuni, printre care şi trombofilie, care poate provoca coagularea sângelui mai ales în venele profunde ale membrelor inferioare.

Chiar Monica Iacob – Ridzi a precizat, în cererea înaintată la începutul acestei luni Comisiei de stabilire a regimului de executare a pedepselor privative de libertate a Penintenciarului Gherla că afecţiunile de care suferă îi pot pune viaţa în pericol. “Situaţia mea medicală este foarte gravă, fiind diagnosticată de către medicii specialişti din ţară şi străinătate cu 13 afecţiuni, precum leuconeutropenie severă idiopatică, trombofilie prin mutaţie homozigotă şi heterozigotă, boala von Willebrand, tiroidită cronică, sindrom poliuropolidipsie, osteoporoză, gastrită, anemie feriptivă. Trombofilia de care sufăr poate provoca coagularea sângelui mai ales în venele profunde ale membrelor inferioare, cu formare de cheaguri, care pot migra în artera pulmonară ducând la deces prin trombembolie pulmonară”, spunea Ridzi.

Tratamentul trombofiliei se poate face prin administrarea de medicamente antiagregante, însă în cazul acesteia sunt însă interzise din cauza bolii von Willenbrand, care se manifestă prin hemoragii severe. „Singura modalitate prin care pot evita formarea de cheaguri în venele profunde ale membrelor inferioare este să mă plimb cel mult la două ore, aspect imposibil într-un regim închis de executare a pedepsei”, a mai explicat fostul ministru.