Cerşetoria, un mijloc de trai

Ionut

În plin centrul Petroşaniului cei care îşi câştigă traiul zilnic din cerşit, iau cu asalt terasele din împrejurimi.

Nu este un lucru nou, însă ceea ce s-a schimbat o reprezintă categoria de cerşetori, copiii fiind trimişi, de cele mi multe ori de părinţi, să-i sensibilizeze pe cei care poposesc pentru câteva clipe în zonă.

Printre cerşetori l-am întâlnit şi pe Ionuţ. Nu ştie poezii, căci din spuse lui se pare că nu a fost niciodată la şcoală, de fapt nu ştie nimic, în afară de faptul că din cerşit îşi poate cumpăra o pâine sau o îngheţată  Are 5 ani, iar cerşitul i se pare ceva normal, face asta de ceva timp. Tot din spusele copilului se pare că părinţii sunt plecaţi în Grecia, iar aici ,micuţul, locuieşte împreună cu cumnata sa şi alţi 6 fraţi.

Chiar dacă este mic, Ionuţ ştie că trebuie să primească câte ceva de la trecători, ba chiar insistă pentru asta. El este unul dintre aceia care pot fi salvaţi de la o viaţă mizeră, însă mai rămâne o altă categorie de cerşetori, cei care se cred deştepti şi joacă tot felul de roluri penibile, pentru ca mai apoi să-ţi ceară ceva de băut sau o ţigară.

Cerşetoria este deja o meserie, o meserie alimentată cu generozitate de către cei care se lasă impresionaţi de o poveste, adesea una falsă.

 

[slideshow_deploy id=’13836′]

 

 



« (Știre anterioară)