Mina Petrila. De la ruină la monument istoric industrial

Cel mai cunoscut simbol al Petrilei, ajuns astazi o ruină, îşi schimbă încetul cu încetul înfăţisarea.

mina petrilaDin dragoste pentru poveştile strânse în jurul minei, o mână de arhitecţi şi voluntari, muncesc zilele astea la un amplu program cultural, menit să atragă din nou atenţia asupra simbolului ptrilean.  Astfel se încearcă salvarea unor clădiri care, conform celor declarate de arhitecţi, se află deja în baza monumentelor istorice ale României.

Programul, început în urmă cu mai mult timp, continuă în weekendul acesta cu program amplu de manifestări care cuprinde printre altele o masă mare la care să se adune toţi cei care se simt legaţi de mina Petrila, masă la care se vor servi clătite, apoi se va face un tur pe bicicletă prin toate coloniile miniere din oraş şi, cu siguranţă cel mai aşteptat moment va fi cel legat de meciul de şah care se va disputa în sala pompadou din incinta minei.

Cei care au trecut pragul poampadoului ştiu că podeaua este o mare tablă de şah, iar pentru cei care încă n-au descoperit-o, plăcerea va fi cu atât mai mare.

Marea tablă de şah va fi umplută cu copii deghizaţi în piese de şah si, aşa cum stă bine oricărei competiţii, s-au els şi jucătorii. Doi şahişti, unul de la Petrila şi unul de la Vulcan, se vor confrunta într-o partidă directă, mutând piesele vii existente pe tabla de şah.

Inimoşi şi ataşaţi de proiectul pe care îl desfăşoară la Petrila, echipa de arhitecţi condusă de Dragoş Dascălu, este pregătită să salveze tot ce se poate salva din patrimoniul minei, o mină care de secole a hrănit mii de suflete şi a stat ca temelie pentru dezvoltarea unei comunităţi întregi.

 

[slideshow_deploy id=’19658′]